Новотни: Растежът в еврозоната ще остане под очакванията

Икономическият растеж в еврозоната през тази година вероятно ще остане под очакванията, каза членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни, изразявайки опасенията си около състоянието на икономиката.

Новотни, който е и гуверньор на Австрийската централна банка, заяви, че очаква сериозно участие в новата програма на ЕЦБ за дългосрочно финансиране, която ще започне в средата на септември.

„Всеки банкер, който не се възползва от програмата, ще направи голяма грешка“, каза той. Централната банка обяви през юни, че ще предложи насочени заеми на банките, очаквайки те да ги прехвърлят в реалната икономика. Първите траншове ще бъдат извършени през септември и декември.

„Аз също съм притеснен. Положението не е никак розово. Очаквахме отскок в еврозоната“, коментира Новотни по отношение на икономическата ситуация във валутния блок. Според него растежът през тази година ще надмине миналогодишните нива, но ще бъде по-слаб от очакваното.

Централният банкер отбеляза, че ключовото послание от речта на президента на ЕЦБ Марио Драги на икономическата конференция в Джаксън Хоул миналата седмица е, че има нужда от „консолидация на бюджета, ориентирана към растежа“.

Новотни отказа да коментира въпроси, свързани с паричната политика, тъй като предстои среща на ЕЦБ на 4 септември. Все пак той посочи, че вижда паричната политика на ЕЦБ някъде между позицията на американските критици, които я намират за прекалено ограничаваща и тези, като Банката за международни разплащания, които изразяват опасения от надуването на балони в резултат на по-облекчената парична политика.

„Провеждаме експанзивна парична политика, но с нужната доза предпазливост“, каза Новотни.

Според него неблагоприятните последици от протичащата икономическа конфронтация между Русия и ЕС ще бъдат усетени най-силно догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *