Ново природно лекарство срещу рак

Учени от Московския физикотехнологичен институт и от Руската академия на науките (РАН) откриха способ за получаване на ефективни противоракови вещества от молекули –„заготовки“, намиращи се в семената на обикновения магданоз и копър, твърди статия, публикувана в Journal of Natural Products.„Сега най-важната задача пред нас е не толкова намирането на нови механизми за борба са рака, но и усъвършенстването на вече съществуващите. Ние разработихме прост начин за получаване на глазиовианин А и негови структурни аналози, забавящи растежа на раковите клетки, от евтина растителна закваска“, обясни Александър Кисельов от Московсккия физикотехнологичен институт, цитиран от РИА „Новости“.

 

Химиотерапията, с помощта на която лекарите унищожават раковите клетки, действа по два начина – или уврежда ДНК на раковите клетки, карайки ги да се самоунищожават, или препятства нарастването и деленето им. Вторият способ е все по-предпочитан, тъй като не предизвиква появата на нови, още по-агресивни ракови клетки заради мутации в генома им.

Препаратите от този тип, т.нар. антимитотици, разрушават тубулина – едни от основните белтъчни клетки, които са жизнено важни за деленето. Подобни вещества се получават както по синтетичен път, така и от тъканите на някои тропически растения.

Кисельов и колегите му измислили евтин способ за синтез на едно от тези вещества, глазиовианин А, като използвали съединения, съдържащи се в големи количества в семената на копъра и магданоза. Руското изобретение е много по-евтино заради използването на масово разпространена растителна заготовка, както и заради съкращаването на стадиите на синтез и използваните катализатори.

Освен глазиовианин А, руските химици са успели да синтезират и негови структурни аналози, които да послужат за създаването на нови антимитотици. Противораковото им въздействие е изпитано по два начина: върху ембриони на морски таралежи и върху човешки ракови клетки.

Използването на ембриони на морски таралежи, както разказват учените, също е тяхна иновация, тъй като клетките им се делят бързо в ранните стадии на развитие и наподобяват растежа на раковите клетки. Ако в обичайната им хранителна среда се добави антимитотик, морските таралежи започват да се въртят, като по този начин може да се прецени силата на новите препарати, тяхната „упоритост“ и странични ефекти пише blitz.bg.

Учените са на мнение, че сред получените вещества има два аналога на глазиовианин, които са перспективни за използване в медицината като противоракови препарати. Но най-добри показатели за антиракова активност притежава самият глазиовианин А.

Поради доказаната ефективност на синтезираните вещества върху човешки ракови клетки и опитни животни, създателите им планират да продължат изпитанията върху лабораторни мишки, на които са присъдени човешки ракови клетки.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *