Ново 20: банките ще ни търсят сметка за какво си харчим парите

Това задължение обаче ще важи, само ако сумата е над 30 000 лв. и е предназначена за страна извън ЕС или Европейското икономическо пространство.
Мерките са включени в проекта на Наредбата за информацията, събирана от доставчиците на платежни услуги при извършване на презгранични преводи и плащания към трета страна, подготвен от финансовото министерство.
Промените се налагат заради новите текстове във Валутния закон, които действат от началото на годината.
Така всяко лице, което превежда за страна извън ЕС над 30 000 лв., ще трябва да предостави на банката и съответния документ, с който да докаже причината за превода.
Например за внос, продажба или доставка на стоки ще е нужен договор, фактура или митническа декларация.
За превод по трудови или извънтрудови правоотношения клиентите ще трябва да представят трудов договор, договор за управление, граждански договор и пр.
Документи ще трябва да се представят и за изплащане на авторски и лицензионни възнаграждения, на пенсии, на дивиденти и ликвидационни дялове, за членство в международни организации, за абонамент на печатни и електронни издания и пр., ако са над определената сума.
Доставчиците на платежни услуги съответно няма да извършат превода или плащането, преди да са получили от наредителя документите, потвърждаващи основанието на превода.
Ако все пак причнината за превода не е нито една от изброените в наредбата, лицата ще попълват отделна декларация и отново ще приложат съответните документи.
Досега като част от мерките срещу прането на пари трябваше само да се обясни произхода на средствата, ако са над 30 000 лв.
В международната практика е установено, че голяма част от случаите на изпиране на пари и финансиране на тероризма най-често са свързани и с извършването на данъчни измами, укриването на данъчни задължения или прикриването на подкупи.
Един от най-често използваните способи за прикриването на тези престъпления е обявяването на суми в големи размери (в случая – в размер на 30 000 лв. или повече), като доходи, получени от трета страна, се посочва в мотивите на финансовото министерство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *