Нов антиимиграционен закон скара Италия и ЕС

Италия прие вчера антиимиграционен закон, квалифициращ незаконната имиграция като престъпление. Законът бе приоритет на премиера Силвио Берлускони след връщането му на власт от преди повече една година.
Италианският сенат гласува текста със 157 гласа „за“, 124 „против“, и трима въздържали се. Няколко разпоредби на закона вече са влезли в сила под формата на декрети. Осъждан от опозицията, правозащитните организации и католическата църква, законът бе приет чрез вот на доверие – ускорена процедура, въведена от десницата.
Съгласно новия закон наказанието, което се предвижда за незаконна имиграция е глоба от 5000 до 10 000 евро и незабавно експулсиране. Представянето на разрешение за пребиваване или паспорт, с който се декларира мястото на раждане на дете, става задължително. Престоят на незаконните имигранти в центровете за задържане се увеличава на шест месеца, вместо предишните два, за да се установи тяхната самоличност с оглед експулсирането им.
Европейската комисия желае да разгледа закона, за да провери неговата съвместимост с общностното право, заяви европейският комисар за правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро. Разпоредбите за автоматично експулсиране на цели категории не са приемливи, подчерта Баро и допълни, че по-големите наказания за незаконни имигранти, предвидени в новия закон и автоматичното експулсиране след две години задържане не могат да се прилагат спрямо граждани на ЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *