Нов Български Университет инвестира 2,34 млн. лв. на БФБ-София

Нов Български Университет (НБУ) е увеличил участието си в договорен фонд Райфайзен (България) Балансиран Фонд до 5,11% на 12 юли, се казва в бюлетина на Централен депозитар АД. Допреди тази дата висшето учебно заведение не е притежавало акции от фонда.

Към 13 юли активите на взаимния фонд са 45,8 млн. лв., като инвестицията на Нов Български Университет е в размер на 2,34 млн. лв.

Това е първата голяма инвестиция на българско висше учебно заведение на българския капиталов пазар, което е сигнал за доброто финансово здраве на частните висши учебни заведения.

До края на септември е срокът за плащане без оскъпяване на семестриалните такси за учебната 2007/2008 г. в Нов Български Университет, показа бърза справка на Investor.bg. По-късно таксите могат да се плащат с оскъпяване, което до края на октомври е 10%, а впоследствие се увеличава до 20%. Тоест вложените средства вероятно не са от платени семестриални такси за следващата учебна година.

Възможно е средствата, вложени на Българска фондова борса – София чрез взаимния фонд Райфайзен (България) Балансиран Фонд, да са от дарения или спестявания на висшето учебно заведение.

Уиверситетите и у нас очевидно започват да постигат стабилност във финансово отношение, доколкото, разбира се, става дума за частно висше училище. За сравнение, приходите на американския университет Харвард са 2,47 млрд. долара за 2003 г., а активите на този университет възлизат на 25,9 млрд. долара в края на 2005 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *