Нов европейски проект цели максимално доброто усвояване на електроенергия

Революционни технологии са на път да изпратят в нова ера света на електроразпределението в Европа, съобщава EUbusiness.com. Тези технологии ще бъдат осигурени от проекта ADDRESS, за когото ЕС осигурява 9 млн. евро.
Проектът ADDRESS ще осигури ново поколение „умни“ електропреносни мрежи, които ще позволяват на потребителите да участват активно в разпределението на енергията. Те ще могат да избират кога да потребяват енергия, както и кога да зареждат мрежата с енергия, която да се потребяват само в случай на нужда.
Според замисъла на авторите на ADDRESS в най-близко бъдеще къщите на обикновените потребители ще бъдат оборудвани със слънчеви панели. Така хората ще могат да използват такова количество енергия, от каквото имат нужда. Излишната енергия, която се произвежда от слънчевите панели, ще бъде продавана на други потребители. Всеки потребител ще може да се информира за цената и търсеното количество енергия от други потребители в реално време. Това ще позволява на хората да решават дали да потребяват енергия в момента или да изчакват други часове, когато цената ще е по-ниска.
В ADDRESS участват 25 компании от 11 европейски държави. Общата стойност на проекта е 15.72 млн. евро, от които 9 млн. ще бъдат осигурени от бюджета на ЕС.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *