Нов механизъм ще регулира държавните фалити

През изминалата седмица група представители на над 400 от най-големите банки, инвеститори и емитенти на дълг в света са се споразумели по план за уреждане на задълженията между изпаднали във финансови затруднения страни и техните кредитори, пише Financial Times. Проектът има за цел да предотврати повтарянето на случая с Аржентина, койтодоведе страната до фалит.

След месеци на преговори под егидата на финансовото министерство на САЩ, последвали преструктурирането на гръцкия дълг, експертите в областта по света ще разкрият в петък нов механизъм, който може да промени връзката между задлъжнелите страни и техните кредитори.

Заведените от кредитори дела срещу фалирали правителства са се удвоили през последното десетилетие и промените идват във време когато нивата на държавен дълг достигат рекордно високи нива навсякъде по света.

Последиците от наскорошните фалити възобновиха призивите за създаването на международен съд за фалити, но пазарните участници и американските власти се обявяват за по-либерални мерки вместо нови законови механизми.

Международната асоциация на капиталовия пазар, в чиито редици влизат банки, инвеститори и емитенти на дълг, е изработила нови клаузи, които да бъдат включвани в договорите за държавните дългове, които ще предоставят на държавите възможността да направят решението на мнозинството от инвеститори задължително за всички.

С новия подход на малките инвеститори ще им бъде по-трудно да пречат на процесите по преструктуриране. Държавите ще могат да изберат кредиторите да имат по един глас за всички облигации, като прагът ще бъде 75%. Това ще намали възможността така наречените инвеститори лешояди да придобиват дялове, чрез които да могат да попречат на преструктурирането.

Другата възможност на правителствата е да бъде гласувано за всяка облигация по отделно и след това за целия дълг. Този вариант беше възприет през 2013 г. за облигациите на държавите от еврозоната след дълговата криза в региона.

Друга промяна ще бъде изясняването, че клаузата „pari passu”, на която хедж фонд мениджърите се позоваха при исканията си за пълно изплащане на задълженията на Аржентина, означава еднакви условия за всички, но не и еднакви плащания за облигационерите.

Пазарните участници одобряват идеята и следващата стъпка ще бъде правителствата да започнат да прилагат промените. Според управителният директор в ICMA Леланд Гос това няма да се случи веднага, но щом някой го направи, другите бързо ще го последват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *