Нов митнически съюз на Изток

От днес влиза в сила Митническият съюз между Русия, Беларус и Казахстан, по силата на който се въвеждат единни митнически тарифи, предаде ИТАР-ТАСС. От 1 юли трите страни се обединяват и в единна митническа територия.
Решението за въвеждането на митническия съюз бе взето на 27 ноември в Минск на срещата на високо равнище на Евроазиатската икономическа общност (ЕврАзИО) – Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия, Молдова и Украйна.
Руският първи вицепремиер Игор Шувалов бе избран начело на комисията за икономическо развитие и интеграция, която ще определя окончателните правила за митническо-тарифно регулиране. Занапред тези правила ще се изпращат за утвърждаване не от премиера, а от наднационален орган – Комисията на Митническия съюз.
Тази комисия заменя шест съществуващи органа, сред които комисиите за присъединяване към Световната търговска организация (СТО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
2010 година може да стане последната в историята на присъединяването на Русия към СТО, продължаваща повече от десет години, отбелязва ИТАР-ТАСС. Приоритетна задача на новата комисия е присъединяването към СТО, подчерта Шувалов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *