Нов скандал с визите на руските туристи ескалира напрежение преди летния сезон

 
Москва, Русия /КРОСС/ В петък, късен следобед, представители на най-големите руски туроператори са били привикани в българското посолство в Москва и са им били съобщени новите условия за издаване на визи, които влизат в сила от днес, съобщава за Bulgaria News Любомир Панковски, управител на „Алма тур“. Браншови организации подготвят писмо до министъра на външните работи Николай Младенов, в което се обяснява следното: “ След проведен нов конкурс за избор на външна фирма за обработка на документите по издаване на визи, отново е избрана индийската фирма VFS; списъците за визи следва да се подават по нов образец от понеделник 19.04.10 сутринта; отменя се електронната виза; таксата за обработка на документите се повишава от 500 рубли на 760 рубли, което по актуален курс прави 20 евро.
Промяната на условията и съобщаването им вербално без никакъв писмен документ в последния момент без предварителна информация и период на подготовка, е административен произвол в условията на икономиическа криза.
Във време, когато страни конкурентки на България в туризма като Турция, Гърция и Хърватска облекчават визовия си режим или отменят визи за страните си, България ги ожесточава и оскъпява, а и се връща стъпка назад с премахването и на електронната виза, която улеснява значително туроператорите. В най-активния период за продажби на летни почивки, Дирекция „Консулски отношения“ към Министерство на външните работи, по такъв арогантен и безпардонен начин променя условията, което считаме за недопустимо в едно гражданско общество. Това неминуемо ще се отрази негативно на потока туристи от Русия, очакван през летния сезон. В тази връзка считаме, че директора на Дирекция „Консулски отношения “ към Министерство на Външните работи – г-н Валери Веселинов, следва да бъде уволнен като персонално отговорен за хаоса, който се създава в момента по издаването на български визи за руски граждани. “
Туристическият бизнес предлага да поеме разходите по командироването на необходимия брой допълнителни служители в консулските ни служби в Русия по време на активния туристически сезон, за да бъде обслужен организираният туристопоток от Руската федерация към България и регистрираните туристически фирми да имат възможност да подават документите директно в Консулските служби на България в Русия. По този начин цената на визовата услуга няма бъде завишена с 20 евро и това ще спомогне за увеличаване на туристите в България. „По наши оценки такъв вид сътрудничество между държавата и бизнеса би довело до ръст от 10-15% на туристопотока от Русия към България (увеличение с 25 000 – 30 000 туристи на годишна база), както и до увеличение на проходите за държавата от такси за издаване на визи с около 2 млн.лв. Допълнителен ефект за бюджета ще се реализира и под формата на данъци (ДДС, корпоративен данък), събираните курортни такси, нови работни места и т.н.“, се казва в писмо на сдружения до министрите Николай Младенов и Трайчо Трайков. Bulgaria News припомня, че през 2008 г. Министерството на външните работи сключи договор с индийската компания VFS за outsourcing на функциите на задграничните представителства в Русия по приемане и обработване на заявления за визи от индивидуалните пътуващи.
От март 2009 г. всички акредитирани руски туроператори бяха принудени да подават документите за визи на организираните туристи изключително в центровете на подизпълнителите на VFS в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и Новосибирск.
Със споразумението между Европейския съюз и Русия таксата за виза е определена на 35 евро. Въвеждането на външен изпълнител доведе до допълнително оскъпяване на българската виза с 30 евро за всички лица над 6-годишна възраст, както и до допълнителни такси за информация по телефон, за банков превод на събраната визова такса и други. Въпреки изискванията на Визовия кодекс на ЕС, който влезе в сила на 5 април т.г., в България все още не е приет нормативен акт, който да урежда използването на външен изпълнител от МВнР при приемането на документи за визи. „Считаме че тази практика, освен че е незаконна, поставя българския туристически бранш в неравностойно положение спрямо преките ни конкуренти и в условията на икономическа криза ще доведе не само до отлив на туристи и загуби за бранша, но и до по-ниски приходи от държавни такси за визови услуги.“, смятат от туристическия бранш.
В същото време руските туристи отново са най-ухажваните на континента и туристическите дестинации полагат много усилия да ги привлекат.
Словакия обяви, че активно ще работи проблемът с визите да бъде разрешен, както това беше направено за гражданите на държавите от Западните Балкани – за престой до 3 месеца виза не е необходима.
Това не може да стане още тази година, но засега страните, за които туризма е приоритетен отрасъл се стараят максимално да улеснят работата на туропереторите. Три държави обединиха усилия и откриха общ визов център в Ростов на Дон. От 5 април Испания, Дания и Малта обслужват туристи на общ адрес, близо до търговския център „Милениум“, съобщи Bulgaria News миналата седмица. Работното време на центъра е от 9 до 16 часа. Цените за трите държави са близки – около 1500 рубли (75 лева) за консулски такси и 1220 рубли (61 лева) за обслужване. Руските медии писаха, че има вероятност на същия адрес скоро да бъдат разположени и визови центрове на България и Гърция.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *