Нов срив в цената на петрола

Цените на петрола тръгнаха надолу в сряда, понеже инвеститорите очакват доклада на Американския петролен институт, съобщава WBPonline.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 2,82% и се търгува срещу $ 28,66 за барел. Петролът Brent поевтинява с 2,10% достигайки до $ 28,12 за барел.

Спадът на цената на суровината продължава под въздействието на редица фактори, спомагащи за създаване на ситуация на свръхпроизводство на пазара. Забавянето на икономиката на Китай, която е втората по големина в света, довежда до по-ниски нива на търсене на суровината. Същевременно най-големия производствен картел – ОПЕК, продължават да увеличават производството. Това е част от стратегията на производителите да запазят пазарния си дял като отстранят по-скъпите видове производство.

Петролният министър на Ирак Абдел Абдул-Махди посочи, че картелът няма намерение да се отказва от стратегията си за поддържане на високо производство.

„Ние сме в реалния свят, ОПЕК не е единственият производител на петрол или единственият играч на пазара. Затова трябва да видим какви действия ще бъдат предприети от останалите – Русия, САЩ и другите петролни държави“, коментира Абдул-Махди по време на среща на петролните производители от арабския свят, състояла се в Кайро, цитиран от „Ройтерс“.

„ОПЕК не може да вземе самостоятелно решение например да намали производството, а другите да го увеличат. Или всички ще намалим производството, или ще трябва да изчакаме и да видим“, допълва още Абдул-Махди.

Според анализаторите тактиката на картела вече дава резултат, който се проявява като спад на производството на петрол от находищата в Северно море, спада на производството на петрол от шисти в САЩ, както и до преустановяване на някои големи проекти в Канада и в крайбрежните води на Бразилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *