Нов трик на пазара – дни на отворени врати

Преходът от имотния бум преди около 5-6 години и сегашното състояние на пазара промени много неща. Едно от тях е начинът, по който фирмите предлагат имотите.

Преди 2009 г. например нямаше нужда от кой знае какъв маркетинг, защото имаше активно търсене и всичко, което излизаше на пазара, особено новото строителство, се купуваше бързо. В момента обаче положението е обратното – има голямо предлагане, но хората, търсещи активно имот за купуване, са малко. А и повечето от тях търсят жилище, в което да живеят, а такива купувачи изискват много по-голямо внимание като клиенти и по-добро обслужване.

Търсейки начин за по-активен маркетинг, имотните агенции през последните година-две се обърнаха към нови модели, пише в. Труд. Много от тях вече организират т.нар. дни на отворени имоти (Open house day). Този прийом, характерен предимно за САЩ и Великобритания, допреди няколко години се прилагаше преди всичко от агенциите, специализирани в луксозни и уникални имоти. Но напоследък съобщенията за дни на отворените врати – в сайтовете на компаниите, а и разпространявани като листовки по улиците, подканват хората да посетят и съвсем обикновени жилища в “Младост”, “Люлин”, “Манастирски ливади” и други комплекси в столицата и в останалите големи градове. Целта е да се усети атмосферата Основната разлика между добре познатия оглед на жилище, което се организира самостоятелно за всеки желаещ да види даден имот, и дните на отворени врати е идеята, че при последното всеки може да посети продаваното жилище и да остане в него колкото време пожелае в рамките на деня. “Идеята, която ние влагаме в това, е, че хората имат нужда да усетят дали това е имотът за тях, дали биха живели в него, или да си търсят друг. Затова държим имотите, които отваряме, да бъдат обзаведени. Брокерите ни са на разположение на посетителите и могат да отговорят на всичките им въпроси”, обясни изпълнителният директор на “Ера” Теодора Димитрова. Компанията организира отворени врати само в събота през деня, защото е преценила, че това е най-подходящия неработен ден в седмицата. Работещите хора, които са най-активните купувачи в последно време, нямат време за огледи през седмицата. Когато намерят време, обикновено е вечер, а по тъмно няма как да останат с приятно впечатление от който и да е имот, каза Димитрова.

За да привлекат повече посетители по този начин, от “Ера” освобождават от комисиона купувача на имота, който го е посетил в рамките на отворения ден. Така от компанията констатират още по-голям интерес – според Димитрова има съботни дни, в които един имот се оглежда от над 30 посетители. Канят се определени купувачи Отворени дни се практикуват и от много други големи агенции за недвижими имоти. В “Адрес” например ги организират в събота или в определени дни през седмицата във вечерните часове. Според маркетинговия директор на “Адрес” Калоян Богданов на тези мероприятия се канят определени хора, подбрани измежду тези, които активно търсят. “Именно затова на големите компании им е по-лесно бързо да продадат един имот – защото имат много контакти с хора, които търсят жилище. Ние например имаме 150 брокери само в София и те канят в дните на отворени врати персонално определени клиенти, за които имотът ще представлява интерес”, каза Богданов. Според него дните на отворени врати се организират с различен успех, защото зависи от сезона, а и от самия имот. Друга голяма агенция за недвижими имоти – “Явлена”, също организира дни на отворени врати за определен тип имоти.

През 2013 година например темата е била “Жилищен имот в новопостроена сграда” и в рамките са отворени апартаменти в градовете София, Стара Загора, Пловдив, Варна и Бургас. Другото, което са забелязали експертите в бранша, е, че имотите, за които се организират отворени дни, привличат доста интереса на съседите. Затова някои от тях целенасочено ги канят – това може да се окаже начин живеещи наблизо да си купят имота, ако искат да сменят жилището, но да си останат в същия квартал. Сделки на по-висока цена Интересен феномен се получава при отварянето на някои жилища, които са особено привлекателни. Брокер от София обясни, че му се е случвало в ден на отворени врати на хубаво жилище в “Младост” да се стигне до продажба на жилището на по-висока цена от обявената. Просто на мястото в един и същ ден са се появили няколко кандидати, между които се е разиграло нещо като наддаване, и апартаментът в крайна сметка е продаден с 5% по-скъпо. Това обаче са по-скоро изключения. Обикновено ползата от подобни инициативи е в това, че имотът се продава значително по-бързо. “Ако иначе жилището се продава за два месеца от обявяването му, с ден на отворени врати това време може да се съкрати на седмица-две и дори по-малко”, казва Калоян Богданов. Инициативи от типа на “Дни на отворени врати” отдавна се организират у нас от инвеститори в затворени комплекси и ваканционни селища. Обикновено те са в рамките на уикенда и се придружават от коктейл, музикална програма или друго подходящо събитие, на което се канят потенциални купувачи. През такива инициативи, организирани веднага след пълното завършване на обекта, минаха почти всички значими затворени комплекси в столицата и по морето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *