Ноември е решителният месец

През второто тримесечие на 2010 г. България ще изплува леко от кризата. Това прогнозира днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Все още сме в криза и тя ще обхване както четвъртото тримесечие на годината, така и първото тримесечие от 2010 г., посочи министърът. Той даде пресконференция по повод данните на „Евростат“ за БВП на Европейския съюз за третото тримесечие на 2009 година, според които България спадът в икономиката продължава. Данните отчитат ръст от 0.4 процента за еврозоната и 0.2 процента за 27-те държави на Европейския съюз спрямо предходното тримесечие. Това означава, че, поне що се отнася до техническото определение, Европа е излязла от рецесията.
През деветмесечието на 2009 година реалният спад на БВП на България е 4.8% в сравнение с деветмесечието на предходната година по експресни оценки на НСИ. През третото тримесечие спрямо същия период на 2008 г. спадът е с 5.8%. Това е най-голям спад от 12 години насам. Очаквах допреди седмица-две да видя нещо значително по-лошо, каза обаче вицепремиерът.
Данните на Евростат показват, че България е на 5-то място сред страните с най-лоши показатели в Европа, като преди нас са Естония, Литва, Латвия и Румъния. Единствената страна, която е започнала да излиза от кризата е Полша (Полша всъщност изобщо не е отчитала спад тази година, но тя е от страните, за които още няма данни за трето тримесечие).
Въпреки регистрирания спад в икономиката по думите на Дянков вече се наблюдава съживяване в няколко сектора на индустрията – текстил, стъкларство, производство на мрамор и хранителни изделия. Според него това се дължи на първите положителни симптоми в борбата със сивия сектор. Ръст на приходите отбелязват вече в митниците – от акциз, а през ноември министърът очаква и покачване на приходите в НАП от ДДС, предаде БГНЕС. Дянков посочи, че вече се отчитат резултати от извършените реформи в приходната администрация.
България би излязла по-добре от кризата, ако бързо беше задействала механизми за нейното преодоляване, като малки инфраструктурни проекти. Вместо това кабинетът „Станишев“ е инвестирал в големи инфраструктурни проекти и парите към икономиката са се забавили, защото са минавали през Банката за развитие.
В момента бюджетният дефицит е 544 милиона лева, каза Дянков, цитиран от БТА. Той добави, че ноември ще бъде решителният месец, за да покажем дали ще можем да постигнем балансиран бюджет.
Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че единствените антикризисни мерки, които се реализират, са тези, които са били правени от предишното правителство – Банката за развитие, финансирането на реалния сектор, удължаване на допустимото време за половин работен ден.
Финансовият министър всеки ден прави изказвания като неуправляема ракета в много отношения и се налага непрекъснато те да бъдат коригирани дори от представители на управляващите, каза пред журналисти бившият премиер в коментар на думи на Дянков, че планът „Станишев“ е свил икономиката с процент, процент и половина. Лидерът на БСП припомни идеите на финансовия министър за повишаване на пенсионната възраст, за управление на фискалния резерв чрез търговски банки, обещанието за споразумение с МВФ и за актуализация на бюджета, които впоследствие са били коригирани.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *