НОИ разисква днес по проектобюджета на ДОО

НОИ ще обсъжда днес проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Разходите за пенсии през следващата година ще са 9,7 процента от Брутния вътрешен продукт. Бизнес, синдикати и държава ще се срещнат днес за разглеждане на параметрите.

Малко над 200 милиона лева ще се повишат приходите от планираното повишение на осигуровката на пенсия с 1 процент. Минималните осигуровки по професии няма да се увеличават, с изключение на тези, които ще са под 460 лева, колкото държавата планира да е минималната заплата догодина. Вдига се обаче минималната осигуровка за самоосигуряващи се, тя ще се прави върху 460 лева при 420 сега.

Продължава планираното увеличение на изискваните стаж и възраст за пенсия при всички категории работещи. Пенсионерите ще намалеят с 2000 души.

4,3 милиарда лева няма да успее да събере държавата от осигуровки, за да плати предвидените харчове. Средствата ще се допълнят от държавния бюджет. След индексацията с 2,4 процента от 1-ви юли средната пенсия ще достигне 341 лева. Инфлацията ще е 1,5 на сто, пенсиите реално ще се повишат с 1,5 процента.

Обезщетенията за безработица ще се плащат на по-малък брой хора заради прогнозата да намалеят безработните. Очаква се хората, които ще плащат осигуровки, да са с 2000 повече, но и ще се съкрати от 6 на 2 месеца времето за изчисляване на пенсията, ще се информира и година по-рано всеки, който предстои да се пенсионира. Майка, която се върне на работа между четвъртия месец и първата година на детето, ще получава към заплатата си и половината от полагащото се обезщетение.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *