НОИ реже обезщетението за безработица при смяна на работа

Ако човек отиде на нова работа, но в рамките на 2 месеца го уволнят, НОИ ще го накаже с минимално обезщетение за безработица, независимо върху какви суми се е осигурявал.

Тази и други ограничаващи промени в изплащането на обезщетенията за безработица са предвидени в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г., обсъден вчера в тристранката. Проектът беше подкрепен само от две от седемте организации на бизнеса и синдикатите.

В проекта, който влиза в понеделник за обсъждане в правителството, е записан нов текст, според който човек може да получава само минимално обезщетение за безработица за 4 месеца, ако последният му договор е на по-малко от 2 месеца. Това означава, че ако лицето се е осигурявало през целия си трудов живот върху високи доходи, но смени работата си и там го уволнят или съкратят, преди да са минали два месеца, той ще получава по около 180 лв. в продължение на 4 месеца. Без тази промяна същият човек може да получава до 1560 лв. за период до 12 месеца.

От НОИ не се аргументират защо се прави тази скандална промяна. Не я коментираха и вчера на заседанието на тристранния съвет. Това обаче е пореден пример за орязване на осигурителни права в проекта, без срещу това да стоят по-ниски осигуровки. Догодина се затягат още и условията за получаване на обезщетение за безработица. От 1 януари човек ще трябва да се е осигурявал поне 12 месеца от последната година и половина, за да има право на пари от НОИ. В момента е нужно да е плащал осигуровки 9 от последните 15 месеца.

Очакваният ефект от изискването за по-висок осигурителен стаж за обезщетението за безработица е намаление на разходите с около 63 млн. лв. Въпреки това според плана НОИ ще плати 271.5 млн. лв. по това перо, като дефицитът в този фонд е 125 млн. лв.

Затягат се и условията за периода, в който безработните ще получават обезщетението си. Вече ще се иска по-голям стаж, за да се получава максималния период на обезщетението от 12 месеца – ще се иска осигуряване 15 години, тоест с три повече от сега. Единствената добра новина е, че минималното обезщетение се увеличава от 7.20 лв. на 9 лв. на ден. Това според синдикатите обаче е много „плаха стъпка“. Въвежда се и максимално дневно обезщетение – от 74.29 лв., което е сметнато според максималния размер на месечния осигурителен доход

Друга скандална промяна – намаляването на парите за първите три дни от болничния окончателно отпадна от закона за 2018 г. Така догодина болните ще продължат да получават 70% от заплатата си през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия ден ще плаща НОИ в размер на 80%, обяви социалният министър Бисер Петков.

Разходите за пенсии и обезщетения догодина ще стигнат малко над 11 млрд. лв. От тях от осигуровки се очакват 6.5 млрд. лв., а от държавата – останалите. 4.2 млрд. лв. ще дойдат от хазната само за покриване на дефицита в ДОО-то. Социалният министър Бисер Петков посочи, че се очаква значителен ръст на приходите от осигуровки – с над 900 млн. лв. Основна заслуга за това обаче има увеличението на пенсионната вноска с 1% – на 19.8%. Заради повечето приходи и продължаващото затягане на условията за пенсиониране обаче зависимостта на осигурителната система от държавния бюджет догодина ще е около 40%, което е най-ниското ниво за последните години. Разходите за пенсии ще са близо 9.5 млрд. лв. Това е с половин милиард повече от плана за тази година.

Максималният осигурителен доход се запазва на 2600 лв., с което и таванът на пенсията – 910 лв. Предлага се драстично увеличение на минималния осигурителен доход на земеделците – от 300 лв. на 480 лв., срещу което ДПС най-вероятно ще са против. „Ще ви подкрепим с всички сили за това предложение в парламента, защото там нямате много привърженици“, обеща Ася Гонева от КНСБ.

Бизнесът не е доволен от административното увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.9%, както и от заложения ръст на минималната заплата на 510 лв. Работодателите не подкрепят бюджета и заради липсващите за поредна година реформи при инвалидните пенсии, реда за плащане на болничните и контрола, неуредената фаза на плащане на втората пенсия. От КНСБ също посочиха, че догодина трябва да се реформират ТЕЛК-овете и болничните, но те не са доволни и от рестрикциите при обезщетенията за безработица, информира segabg.com.

ПЕНСИИ

Пенсиите от юли догодина ще се увеличат с 3.9%, отново чрез преизчисление с по-висок индивидуален коефициент за година стаж (1.169). Минималната пенсия този път ще се увеличи по същия начин и ще е 207.60 лв. Специален текст гарантира, че няма да се повтори ситуацията от тази година, когато хиляди пенсионери получиха нула лева от индексацията на пенсиите или по-ниско увеличение от предвиденото в закона. Обезщетението за отглеждане на малко дете през втората година се увеличава с 40 лв. на 380 лв.

 

 

 

 

financebg.com

 

One thought on “НОИ реже обезщетението за безработица при смяна на работа

  • 28.10.2017 в 15:00
    Permalink

    Щом нямам интерес от държавните ,,придобивки,, (ДОО,ЗО,и др.) , защо да им плащам за обществената безотговорност!? БАСТА!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *