Норвегия: Имаме запаси от нефт за 80 години

Норвегия има запаси от нефт за 80 години, разкрива турският в. „Сабах“.
Медията се позова на изказване пред Националната обществена телевизия на норвежкия премиер Ерна Солберг.

Нейното признание е тревожно, защото скандинавската страна е смятана, че притежава в Европа най-големите запаси на нефт и природен газ в Европа.
Ерна Солберг обаче не пропусна да начертае перспективата за развитие на възобновяемите източници на енергия и политиката на енергийна ефективност.

Нефтеният балон се спука. Ние сме длъжни да станем по-малко зависими от запасите от черно злато. Трябва да погледнем реалността в очите, коментира анализаторът от Nordea Bank Тина Салтведт.

Норвегия е най-големият производител на петрол в Европа и вторият в света експортьор на природен газ. По данни на Международната агенция по енергетика близо 50% от приходите от експорт на Норвегия са формирани от добива на петрол и газ. Основни клиенти са Великобритания (52%), Холандия (18%), САЩ (10%), Франция (8%) и Германия (5%).

През последните години Норвегия успешно заложи на енергията от ВЕЦ и тази от дърводобива. За горите бяха приложени водещи научни практики за опазване на дървесното разнообразие, но и засаждането на видове за индустриален дърводобив. Индустриалният риболов също е ключов отрасъл за Норвегия, която е водеща в сектора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *