Норвегия иска българско вино

Ние ще ви продаваме риба, а вие на нас вино. Това каза днес посланикът на кралството Н. Пр. Тове Скарстейн по време на среща с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от пресцентъра на агроведомството.
Норвегия би била удовлетворена от увеличаване на стокооборота си с България, посочи посланик Скарстейн.
Към момента определено се наблюдава тенденция на повишаване на обмена на стоки, в това число земеделски, бе посочено по време на срещата, но и двете страни изразиха готовност да се потърсят начини за увеличаване на търговията помежду им.

Двете страни обсъдиха и теми, свързани с прилагането на Общата селскостопанска политика на ЕС.
Въпреки, че Кралство Норвегия не е член на Евросъюза, на заседанията на земеделските министри и министрите по рибарство на ЕС често се поставят на разглеждане въпроси, свързани с улова на риба в Северно море, по които позицията на Норвегия като външна страна е от особено значение по отношение определянето на квотите за риболов в Атлантически океан.
Посланик Скарстейн посочи, че страната й се старае да приема и спазва квотите по отношение на риболова там, а министър Найденов посочи в тази връзка, че България също има наложени квоти за улов на калкан в Черно море и търси подкрепа при определянето им на базата на научен подход.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *