Норвегия, Лихтенщайн и Исландия дават €500 хил. на Любимец за IT система

Комитетът за наблюдение на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) одобри проект на община Любимец за създаване и въвеждане на географска информационна система за общината, съобщиха от общинската администрация в града.
Финансовият механизъм е програма, чрез която Норвегия, Лихтенщайн и Исландия дават безвъзмездна помощ на България в размер на 21,5 млн. евро. Приоритетите на тази програма (със срок на действие 2007-2011 г.) са фокусирани в областите опазване на околната среда и насърчаване на използването на възобновяеми енергийни източници, развитие на човешките ресурси, здравеопазване и грижи за децата, както и опазване на европейското културно наследство.
Общата стойност на проекта в Любимец е около 500 хил. евро. На заседанието на оценителната комисия в Брюксел в края на миналата година проектът на Любимец е оценен с най-висок брой точки.
Предвижда се сред данните в компютъризираната информационна система да се събира и поддържа информация за общинската собственост, за границите на собствеността в урбанизираните територии на базата на кадастралния план, както и поддържането на база данни от административни адреси.
След въвеждането на информационната система в община Любимец всички изменения – на сгради, на граници, ще бъдат нанесени в цифров модел, а необходимите справки, скици и други документи ще се издават на компютър. Ще се извърши и обновяване на кадастралния план. В тази система е предвидено и да се изработиподземен кадастър за града.
Обслужването на гражданите ще бъде на едно гише, което от община Любимец считат за допълнително улеснение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *