Норвегия минава изцяло на чиста енергия до 2050 г.

Норвегия има не само възобновяемите ресурси, но и политическата воля да стане първата държава в света, която използва изцяло чиста електроенергия за своите енергийни нужди, сочи доклад на Energi Norge – неправителствена индустриална група, представляваща норвежките електроенергийни компании.

“Нашата цел е Норвегия, на базата на своите водноелектрически ресурси и по-доброто сътрудничество между бизнеса и властите, да стане първото изцяло електрическо общество в света до 2050 г.“, заяви Оруф Улсет пред Норвежката информационна агенция НТБ.

Неотдавна правителството на Норвегия обяви, че продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще бъде преустановена до 2025 г Този ход беше копиран и в други европейски страни като Франция и Обединеното кралство, пише GreenTech.bg.

Наред с това Норвегия иска да увеличи броя на електрическите автомобили по пътищата си, които вече са над 100 000, чрез подходящи правителствени политики. Те включват освобождаване от данъци за наетите електромобили, разрешение собствениците на електрически превозни средства да използват безпрепятствено и безплатно автобусните ленти, платените пътища и фериботите.

Продажбите на електрически автомобили представляват 22% от авто-пазара на страната през 2015 г. Очаква се този дял да нарасне до 30% до края на следващата година. Въпреки това Energi Norge предупреди, че преобразяването на автопарка в Норвегия ще се нуждае от “значителни усилия в транспортната индустрия”, информира technews.bg.

Норвегия си е поставила амбициозни цели в рамките на европейската директива “чиста енергия за транспорта”. Осло се надява да разполага с едно зарядно на всеки десет коли. Това означава, че страната ще се нуждае от около 25 000 зарядни станции до 2020 г.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *