Норвежката Crayon стъпва в България

Технологичната компания Crayon официално обяви стъпването си в България с обещанието да бъде надежден партньор на бизнеса в неговото пътешествие към дигитализацията, облачните технологии и изкуствения интелект.

„Нашата мисия е да помагаме на бизнеса да навигира в днешния свят на сложни високотехнологични решения”, заяви Александър Кутовски, вицепрезидент на Crayon за Централна и Източна Европа
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

„Нашата мисия е да помагаме на бизнес-организациите да навигират в днешния свят на сложни високотехнологични решения и чрез технологиите да постигат възвръщаемост на инвестициите си”, заяви Александър Кутовски, вицепрезидент на Crayon за Централна и Източна Европа.

Дейността на компанията в България ще се води от Оана Пиперова, която е генерален мениджър за Адриатика. „За някого може би понятия като облачни системи и AI изглеждат доста далечни за българския пазар, но реално не е така. У нас присъстват много големи компании, които имат нужда от облачни решения”, подчерта Пиперова.

Crayon е 17-годишна норвежка фирма, позиционираща себе си като „доверен партньор” за организациите по света в техния стремеж да оптимизират дейността си чрез високи технологии и да извлекат възможно най-добрата възвръщаемост от технологичните си инвестиции.

Днес компанията покрива 80% от глобалния пазар и се оценява на 350 милиона евро, като се търгува на фондовата борса в Осло.

В България има много фирми с иновативни продукти, които могат да намерят по-широк пазар чрез партньорство с Crayon, посочи Оана Пиперова, генерален мениджър на Crayon за Адриатика
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

„Обичайно първата ни стъпка във всеки нов проект е анализирането на организацията – нейните налични ИТ системи, икономически показатели, възможности”, обясни Кутовски. „Вторият етап включва проектиране и после внедряване на решението, а след това идва ред на неговото възприемане – да се приеме от хората, които ще работят с новaта система. Грижим се за поддържането и развитието й, така че през цялото време съпътстваме организацията в нейното технологично пътешествие”, информира technews.bg.

Нещо, на което много се държи в процеса на работа, е наличието на „видимост и предвидимост за потребителите”, стана ясно от думите на мениджъра. „Предвидимостта е все по-важна, защото когато потребителите внедряват облачни решения, имат нужда да знаят колко точно ще трябва да плащат”.

За реализацията на ефективни облачни и AI решения Crayon разполага с 80 специалисти по данни (т. нар. data scientists). Център за компетентна помощ в Белград е на разположение на всички потребители на фирмата, с фокус специално върху разработките в областта на изкуствения интелект. Негова задача, освен поддръжката за съществуващите клиенти, е да помага на организациите за правилното им насочване към AI-базираните системи.

„В това отношение няма готов продукт – всяко решение е различно, съшито специално за конкретната организация-ползвател”, обясни Кутовски.

Със стъпването на Crayon в България иновативните разработки на база изкуствен интелект, с които е известна Норвегия, ще започнат да се разгръщат и в организации у нас, каза Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft за България, Македония и Косово
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Особен интерес за Crayon представляват местните фирми за разработка на софтуер. За тях компанията има специализирана програма за техническа помощ и „пазарно разгръщане”.

„Заедно с компании от софтуерната индустрия ние можем да идентифицираме потенциални клиенти за тях и техните решения – а благодарение на това, че сме фирма с глобално присъствие, те могат да излязат на различни пазари”, сподели Оана Пиперова.

Според нея, в страната ни има многобройни фирми с изключително иновативни продукти, за които обаче не се знае. Те могат да намерят по-широк пазар чрез партньорство с Crayon.

За реализацията на ефективни облачни и AI решения Crayon разполага с 80 специалисти по данни
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Компанията е партньор на Microsoft с фокус върху решенията за изкуствен интелект и машинно (само)обучение. Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft за България, Македония и Косово, сподели, че със стъпването на Crayon в България очаква иновативните разработки на база изкуствен интелект, с които Норвегия е известна, да започнат да се разгръщат и в организации у нас, за да се възползва страната ни максимално от потенциала на новите технологии.

Платформата на Crayon за облачни решения може да се използва от партньорите на компанията за разработване на облачни решения и услуги с помощта на технологии на множество вендори. Партньорските фирми могат да разчитат на лекотата на единен интерфейс, за да осигурят за своите клиенти фокус върху детайлния анализ на всеки бизнес и постигане на максимална ефективност на разходите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *