Норвежкият газов гигант Statoil ще повиши доставките на газ за ЕС, но не може да замести вноса на руски природен газ

Изпълнителният директор на големият норвежки газов гигант Statoil – Хелдж Лунд заяви днес, че компанията ще увеличи предоставянето на природен газ за Европейския съюз, но това няма да е достатъчно, за да компенсира настоящите руски газов доставки за Европа.

Това негово изявление е факт само ден, след като Москва „врътна“ газовото кранче за Киев, тъй като Украйна не започна да изплаща свои задължения към Газпром. Руският газов гигант поиска и авансово плащане на бъдещите украински доставки на руски природен газ.

Ние можем да увеличим в известна степен доставките на природен газ, но не можем да заместим доставките на руски газ, заяви Лунд през репортери, когато беше попитан, дали неговата компания може да повиши предлагането, за да замести експорта на Газпром за Европейския съюз.

Лунд от Statoil обаче отказа да се ангажира с конкретни данни.

Норвежката компания Statoil е втория по големина доставчик на природен газ за европейския газов пазар с пазарен дял от около 14%. Руската компания Газпром пък осигури около 16% от природния газ за ЕС и Туция през миналата година, доставяйки рекордните 161,5 млрд. кубически метра газ след доставки за 138 млрд. кубически метра през 2012-а година. В същото време норвежката Statoil намали с 5% доставките на природен газ за Европа през 2013-а година до общо 102,5 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *