Норвежкият петролен фонд порасна с 13.4% през 2012 година

По данни на норвежката централна банка инвестициите на държавния петролен фонд в акции са постигнали ръст от 18.1% през 2012 година. Така портфейлът на фонда увеличава стойността си от 3.3 трлн. норвежки крони на 3.8 трлн. норвежки крони, което се равнява на $ 650 млрд.
Държавният петролен фонд на Норвегия инвестира средствата, които постъпват от компаниите, добиващи петрол на територията на страната. Благодарение на редовните постъпления и умело инвестираните средства, в момента активите на фонда надхвърлят с 40% размера на норвежката икономика като цяло.
За да се избегне инфлация в страната, фондът инвестира основно на чужди пазари. Той не винаги успява да отчете печалби, като през 2011 година завърши със загуба от 2.6%. Изминалата 2012 година обаче бе позитивна и вложенията донесоха възвръщаемост. BBC припомня, че през миналата седмица водещия индекс на фондовата борса Ню Йорк Dow Jones се изкачи до рекордна височина. Че фондът успява да се представя добре заради подобрението на глобалните финансови пазари потвърждава и Ингви Слингщад (Yngve Slyngstad), изпълнителен директор на държавния петролен фонд на Норвегия.
Фондът, който се ръководи с решения на централната банка, намали експозициите си към европейски акции през миналата година от 53% на 48% от портфейла си заради дълговата криза в еврозоната. През миналата година доходността от облигации е била 6.7%.
Пред BBC Слингщад добавя, че ако през 2011 година фондът е инвестирал 150 млр. норвежки крони в европейски ценни книжа, то през 2012 година фондът инвестирал почти толкова в книжа на развиващи се пазари.
Фондът намали с 13% и експозициите си и към облигации, емитирани от Великобритания. Това се случи през последните три месеца на миналата година. С една четвърт са свити инвестициите във френски ДЦК, но близо четири пъти повече са вложенията в облигации, емитирани от австрийското правителство.
Норвежкият петролен фонд е намалил с 20% експозициите си в Apple, след като е реализирал печалби от поскъпването през миналата година. Внезапен изход фондът е направил през миналата година също от Vodafone, BG Group и ExxonMobil.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *