Нострадамус на кризата – шефът на централната банка на Швейцария

Заместник-председателят Томас Джордан, който е в управителния съвет на Швейцарската национална банка (ШНБ) от 2007 година и в момента временно изпълнява длъжността управител, заяви също, че валутният съюз е дал на някои държави стимул да трупат дълг и може да доведе до банкова криза.
Джордан попадна под прожекторите миналия месец, когато председателят на ШНБ Филип Хилдебранд подаде оставка заради скандал около валутна сделка, направена от съпругата му. В дисертацията си за Бернския университет, публикувана през 1994 година, горе-долу осем години преди първите евробанкноти и монети да минат през ръцете на европейците, Джордан пророчески предупреди за обтегнати държавни финанси точно в тези страни, които всъщност се наложи да бъдат спасени или където дълговите равнища изглеждат особено опасни.
“Постигането на лимита за дълг от 60% е почти невъзможно за Белгия, Ирландия, Италия и Гърция”, написа той. “Италия и Гърция трябва да предприемат значителни стъпки дори да стабилизират дълговете си”. Джордан далеч не е единственият икономист, изразил резерви за единната европейска валута, особено след като няма фискален съюз.
Неговото мнение обаче е важно, тъй като той вероятно ще стане председател на ШНБ със задачата да не допуска курс на еврото под 1,20 швейцарски франка. Таванът бе въведен през септември, за да бъде спряно рязкото поскъпване на франка, докато инвеститорите търсеха сигурно убежище от кризата в еврозоната.
Според Ернст Балтеншпергер, който ръководи дисертацията на Джордан, фактът, че тя звучи като разказ за това, което в действителност се случва, показва способността му да съчетава проницателен анализ и политическа преценка. “При по-нататъшен внимателен прочит на неговата дисертация проличава голямата му интелектуална независимост и твърдост в преследването и развиването на комплексни аргументи”, коментира Балтеншпергер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *