Нощната тарифа на тока остава по-ниска от дневната

По-рано  топлофикациите поискаха увеличение на цените на нощната електроенергия,  за да не се отопляват домакинствата с ток, а с парно.
Съотношенията дневна-нощна тарифа, които смята да утвърди регулаторът, щели да бъдат много близки до настоящите. Това е тенденция от начина на работата на мощностите и необходимостта да се стимулира ползването на ток през нощта, така че да се намалят разходите на Електроенергийния системен оператор за балансиране на системата.
Семерджиев заяви, че нощната тарифа на електроенергията конкурира и притиска топлофикационните дружества, но те трябва сами да намерят решение – с инвестиции в технологии, ограничаване на разходите. Топлофикациите са необходими, но са необходими като модерни, високоефективни и конкурентоспособни, посочи той.
Семерджиев заяви, че разликата между дневна и нощна тарифа се прави, не за да се подпомагат топлофикационните дружества, това е косвен ефект, а за да се стимулира потреблението през нощта.
Оптимисти сме, че можем да постигнем плавни повишения на цените, които дори изостават от инфлацията, каза още той.
Нямаме причини да смятаме, че се е променил начинът на работа в електроенергийната система и има необходимост от промяна на съотношението между дневна и нощна тарифа, допълни Семерджиев.
Обсъжданото увеличение на електроенергията за потребителите от 1 юли е средно с 1.5%. По думите му няма основание да се счита, че средната цена на тока за което и да е от дружествата, може да е повече от 2% и крайните цени на тока от 1 юли щели да са много близки до тези, записани в проектодоклада на експертите на комисията.
Семерджиев отбеляза, че няма по-устойчиви цени в България от тези на електроенергията. От юли 2009  досега  крайните цени на електроенергията за потребителите са се вдигнали средно само с 1.5%.  Председателят на ДКЕВР каза, че  политиката на регулатора основно е била за сметка на финансовите резултати на дружествата да се поддържат приемливи цени за пазара.  Трайна била и тенденцията електроразпределителните дружества да ограничават разходите си.
Цените на лигнитните въглища на Мини „Марица изток” остават същите. Семерджиев каза, че все още  регулаторът няма данни, че има решение за промяна на цената им.
Цената на зелената енергия е определена на базата на средната продажна цена от всички регулирани от ДКЕВР централи и това според регулатора е достатъчно представително число, за да бъде използвано като база.
В микса на НЕК е отразено обстоятелството, че AES Гълъбово е готова за търговска експлоатация и със сигурност ще работи в следващия ценови период.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *