НПО в подкрепа на високотехнологичната индустриализация

Една от причините за възникването на неправителствените организации се корени в обяснението, че съвременната държава не може да има еднакво активна и полезна роля във всички сфери на обществения живот и икономика. Невъзможността да се задоволят потребностите и реализацията на целите на обществото създават път за развитие на дейността на НПО стрктурите. Без съмнение те играят значима роля и са съществен фактор за съвременното гражданско общество и практически допринасят за условията за осъществяване на частната инициатива на самото ообщество в най-разнообразни начинания и цели.

Неправителствените организации предлагат алтернативни политики, предложения и решения относно някои от спорните въпроси в обществото. НПО предоставят чудесна възможност за участие в социално-икономическия живот на гражданството на една държава, както и на групи от хора, които не са пряко представени във властта. Неправителствените организации имат отношение към идеята за посредничество между гражданите и държавата. Тогава, когато субекти са засегнати от някакъв проблем, те не винаги могат да осмислят докрай своите интереси и да могат успешно да ги защитават по-един адекватен начин.

При обединението си в различни сдружения, асоциации, фондации и други, те могат да опитват да гарантират компетентна, професионална и ефективна защита на интересите си и да предлагат различни решения в полза на цялото общество и държава. В България действат основно два типа подобни организации – фондации и сдружения. По отношение на законодателството неправителствените организации в България се придържат към европейските правни норми.

Специална роля и конкретно значение НПО могат да имат за стопански ориентираните цели на обществото, за осигуряването на стабилност на политическото, икономическото, социалното и културното състояние и развитие на обществото. Затова казваме, че това е много важно за държавното развитие въобще. Държавата може да подпомага този процес чрез различни свои инструменти, един, от които е възможното създаване на фондация за икономическо развитие и високотехнологична индустриализация.

Възможните и полезни цели на една такава фондация могат да бъдат: 1) Насърчаване на високотехнологичните индустрии; 2) Усокрено внедряване на високи технологии в предприятията; 3) Отношение към развойната дейност за създаване на иновации; 4) Използване на възможностите на глобализационния процес с цел оптимизиране на предимствата на сектори с висока принадена стойност; 5) Високотехнологичната индустриализация като инструмент за спиране на процеса на емиграция и влошаване на демографската ситуация в България; 6) Средство за повишаване на заетостта; 7) Възстановяване на нормалното взаимодействие между финансов сектор и реален сектор; 8)Граждански контрол и участие за осъществяването на високотехнологичната индустриализация.

За постигането на своите цели една такава фондация може да осъществява разработки и анализи за състоянието на индустрията в България и да ги предоставя на държавните органи и агенции. Да способства създаването на концепции и стратегии за развитието на високотехнологичнта индустрия в България. Фондацията може да организира беседи, кръгли маси, семинари и международни конференции, да извършва издателска дейност, да се сродява със сродни организации. НПО има реален потенциал да участва в една система за високотехнологична индустриализация от нов тип и това да се явява като коректив на слабостите на държавата, както и да влияе позитивно на мотивацията на обществото за консенсус относно икономическата политика.

 

 

Митко ДИНКОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *