НСИ: Бизнес климатът се влошава през септември

Стопанската конюнктура в страната се влошаваспоред регулярнитеБизнес анкетитена Националния статистически институт. През септември общият показател на бизнес климата намалява с 2.9 пункта в сравнение с август. Причината са по-неблагоприятните условия за бизнес дейност в промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Несигурната икономическа среда продължава да бъде основна пречказа развитието на всички отрасли, следвана от недостатъчното търсене от страната и слабостите в икономическото законодателство.
Анкетираните мениджъри очакват продажните цени да се запазят на сегашното равнище през следващите три месеца.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 4.8 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Анкетата регистрира и намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.

Строителство. През септември съставният показател „бизнес климат в строителството“ спада с 3.4 пункта поради влошените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца са също по-песимистични, като анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Търговия на дребно.Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ намалява с 1.7 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от „добро“ към запазване на „същото“. Прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-умерени.

Услуги. През септември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ запазва приблизително нивото си от август. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко подобрена, но очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *