НСИ отчете ръст на износа и вноса

През периода януари – юли 2010 г. износът на България за ЕС се е увеличил с 20.2 на сто спрямо съответния период на предходната година и е близо 10 млрд. лева, съобщи Националният статистически институт.
Вносът на България от ЕС за седемте месеца на тази година се е увеличил с 3.7 на сто спрямо същия период на 2009 г. и е 11.8 млрд. лева.

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС за периода януари – юли 2010 г. е отрицателно и възлиза на 1.8 млрд. лева, а за юли е положително и достига 91.3 млн. лева.

Основните експортни търговски партньори на България за седемте месеца на тази година са Италия, Германия, Гърция и Румъния, които формират над 61.7 на сто от износа за страните – членки на ЕС. Износът за Италия се е увеличил с 33.1 на сто, а този за Германия – с 22.9 на сто. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Люксембург, Естония и Словения. Износът за Дания и Чехия бележи ръст съответно с 59.9 на сто и 52.3 на сто.

Най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Кипър и Португалия.

През юли 2010 г. износът за ЕС нараства с 33.4 на сто спрямо същия месец на предходната година и достига 1.9 млрд. лева.

През седемте месеца на тази година най-голям ръст бележи вносът в България от Португалия – с 98.9 на сто. Вносът от Румъния, Малта и Литва нараства с над 44 на сто. Най-голямо намаление се наблюдава при вноса от Естония, Швеция и Дания.

През юли 2010 г. вносът на България от страните – членки на ЕС, се увеличава с 8.7% спрямо същия месец на предходната година и достига 1.8 млрд. лева.

Износът на България за ЕС показва, че през първите седем месеца на 2010 г., в сравнение със същия период на 2009 г., са изнесени повече стоки от преобладаващата част от секторите.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ и „Машини, оборудване и превозни средства“. Наблюдава се спад само при износа от един сектор – „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в секторите „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ и „Минерални горива, масла и подобни продукти“, а най-нисък – в сектора „Машини, оборудване и превозни средства“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *