НСТС не одобри бюджета за ДОО

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ не одобри проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване.Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обобщи по време на заседанието на Тристраннката,че не може да се говори за подкрепа на бюджета на ДОО.

По отношение на искането на работодателитеда не плащат първите три дни болнични,Калфин каза, че трябва да се търси решение, но то не е в прехвърлянето им изцяло към НОИ, а в посока да се ограничат злоупотребите.

Вицепремиерът е на мнение, че системата, която в момента съществува за договаряне на минималните осигурителни прагове не е добра и трябва да започнат разговори още тази година за промяната й, като се обсъди кои икономически параметри да влияят върху определянето на праговете, в които няма договореност.

Ивайло Калфин каза по време на заседанието на тристранния съвет, че има съгласиелинията на бедност през 2016 година да е 300 лева. Калфин ще внесе утре проект с такъв размер на линията по време на извънредното правителствено заседание.

НСТС не постигна съгласие и за размера на минималната работа заплата (МРЗ) през 2016 г. Министерството на финансите предлага тя да се увеличи до 420 лева. Представителите на работодателските организации смятат, чеще стане прекомерно високаи прави фирмите неконкурентоспособни. От синдикатите заявиха, че МРЗ оставатвърде малкаспрямо съседните държави и особено спрямо страните от ЕС, закъдето и заминават българските специалисти.

Около 11 процента от заетите в страната получават минимална работна заплата, сочи статистиката.
Калфин предложи да има широк дебат и определяне накритерии за МРЗ, така че тя да не се налага по административен път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *