НС забрани къмпинги на 100 м от плажа, но разреши нощувката

Парламентът забрани къмпингуването и паркирането на плажовете, но разреши пренощуването. Забранява се и стопанска дейност на плажове за природосъобразен туризъм

Парламентът забраникъмпингуването и паркиранетонакрайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 метра (зона „А“). Това стана след приемането на второ четене със 106 гласа „За“ на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Точното определение на Зона „А“:
Зоната обхваща частта на акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове.

Първоначалното предложение бешеда се забрани и нощуванетона плажовете, но след среща с протестиращи пред парламента граждани и възражение от страна на някои депутати това отпадна от окончателния текст.

До месец ще внесем предложение заоблекчен режим за създаване на къмпингив България и за къмпингуване, заяви председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Найден Зеленогорски (РБ) на среща в Народното събрание с природозащитници, протестиращи срещу промените в закона.

Той беше категоричен, че дивото къмпингуване директно нарушава закона за държавната собственост и призова да се спазват европейските изисквания.

Министърът на туризма Николина Ангелкова каза, че дюните и плажовете не се опазват, когато върху тях се паркира, има безразборно опънати палатки, къмпинги и тонове боклуци. Не можем да разрешим дивото къмпингуване върху изключителна държавна собственост и без да се опазва природата, заяви тя.Във всички европейски държави, които са наш пример, е забранено дивото къмпингуване, отбеляза Ангелкова.

Няма по-чисти плажове от „Корал“,“Иракли“ и „Карадере“, възразиха в отговор протестиращите и посочиха, че организират почистването и извозването на боклуците след къмпингуване, а автомобилите им стоят на паркинг, докато спят на плажа.

Забрана за стопанска дейност в „диви“ плажове

С промените в закона депутатите въведоха понятието „морски плаж за природосъобразен туризъм“. Такива ще са плажовете „Иракли“, „Бяла – Карадере“ и „Корал“.С оглед на естествените природни дадености е необходимо те да бъдат съхранени чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите.

Затова върху тяхната територияняма да се извършвастопанска и спортно-развлекателна дейност, забранява се разполагането и на заведения за бързо обслужване там.

„За“ текста гласуваха 100 народни представители, „против“ нямаше, а трима се въздържаха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *