НС разреши на министрите да похарчат 900 млн. лв. от излишъка

Народното събрание разреши на правителството да похарчи до края на годината 900 милиона лева от бюджетния излишък. По време на гласуването опозицията напусна пленарната зала в знак на протест срещу липсата на конкретика за какво ще се изразходват парите.

По закон правителството може да похарчи без санкцията на Народното събрание 1,5 процента от преизпълнението на приходната част в бюджета, което е около 300 млн. лв.

С днешното гласуване на депутатите в отсъствието на опозицията общата сума, която кабинетът ще похарчи до края на 2007 година, става 1,2 млрд. лв. Те ще отидат за попълване на резерва от горива, инфраструктурни проекти и доизграждането на спешния телефон 112.

От десницата и „Атака” поискаха гласуването да бъде отложено заради това, че исканата от правителството сума за няколко дни е набъбнала с 200 млн. лв., без да се знае за какво точно ще бъдат похарчени те. Това обаче не се прие от мнозинството.

Така депутатите от левицата, ДПС и НДСВ сами гласуваха проекторешението, отхвърлено беше предложението на ДСБ 340 милиона лева от тези пари да отидат за тринадесета пенсия. Тъмносините определиха действията на кабинета като най-мащабното вземане на пари за партийни черни каси в последните 18 години.

От ОДС казаха, че ако прокуратурата не се самосезира по случая, те ще я самосезират. Заместник финансовия министър Любомир Дацов обясни, че ако част от средствата не бъдат похарчени, ще се следва досегашната практика те да се върнат в държавния бюджет.

Йордан Цонев, председател на икономическата комисия в парламента, каза, че допълнителните 200 милиона лева ще отидат за това, за което са предназначени и останалите едни милиард.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *