Нулевата лихва в САЩ остава въпреки съживяването на икономиката

Нулевата лихва продължава да изглежда като единствената възможност за американската икономика според Федералния резерв на САЩ въпреки силния ръст на брутния вътрешен продукт на страната в края на миналата година, който се очаква да нарасне още повече през тази.
По време на последното си заседание през март Комитетът за операции на открития пазар (FOMC) на Федералния резерв потвърди, че икономиката на САЩ продължава да укрепва, но след това поднови обещанието си да запази нулевата лихва за „продължителен период от време“.
Според валутни анализатори това означава, че не може да се очаква повишение на основния лихвен процент през следващите шест месеца. Мнозинството от тях смятат, че лихвата ще остане 0,25% поне до третото тримесечие на тази година, т.е. до събранието на комитета през септември, стига инфлацията да не се усили рязко.
Това не е изненадващо, имайки предвид, че разходите за потребление на американските домакинства остават занижени,бизнесът все още е предпазлив в наемането на нови служители, а състоянието на пазара на недвижими имоти в страната е нестабилно.
Американската икономика се разрасна с 5,6 на сто през четвъртото тримесечие на 2009 г., като в края на тази седмица предварителните данни за брутния вътрешен продукт през първите три месеца се очаква да покажат ръст от 3,4% на тримесечна база.
Броят на работните места в неселскостопанските отрасли на щатската икономика се увеличи със 162 хил. през март, но голяма част от тях се оказаха временни позиции, разкрити от правителството във връзка с преброяването на населението през тази година.
Ниската засега инфлация в САЩ улеснява решението на Федералния резерв да подкрепи икономиката с ниски лихвени проценти и свръхлиберална парична политика. Индексът на потребителските цени се повиши с 0,1% на месечна и 2,3% на годишна база през март.
Довечера в 21:15 ч. българско време се очаква новото лихвено решение на Федералния резерв, както и обновените икономически прогнози на централната банка. Според валутни анализатори основният лихвен процент в САЩ ще остане в интервала от 0% до 0,25% и през април, след като падна до тази рекордно ниска стойност през декември 2008 г.
Един от членовете на Комитета за операции на откритите пазари – Томас Хониг, обаче изрази своето притеснение през март, че основната лихва в САЩ не може да остане близо до нулата още дълго.
Федералният резерв действително предприе и някои мерки за затягане на своята парична политика и за тази цел в средата на февруари повиши ставката на дисконтовата лихва от 0,5% на 0,75%. Това е лихвеният процент, по който търговските банки в САЩ може да получават спешни заеми от Фед.
През март централната банка приключи и с покупките на ипотечни ценни книжа за 1,25 трлн. долара.
Най-важно тази вечер ще бъде изявлението на Федералния резерв, което ще покаже дали лихвите в САЩ ще останат ниски „за продължителен период от време“ или тонът на изказването ще бъде малко по-твърд заради подобряващите се данни за състоянието на американската икономика.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *