Няколко компании подходящи за вечни инвестиции

Най-добрият инвестиционен хоризонт, който да имате – вечност! Това съм го казал не аз, а гениалният инвеститор Уорън Бъфет. И кои сме ние, та да спорим с него. А ако това е и вашия инвестиционен хоризонт, то възниква въпросът – кои са компаниите, в които да инвестирате с подобен хоризонт?

Снимка: iStock

И веднага давам предложенията на експертите от изданието InvestorPlace.

Wal-Mart Stores, Inc.

Wal-Mart Stores, Inc. е търговска верига на дребно и водещ лидер в търговското пространство. През 2015 г. преживя една от най-слабите си години от десетилетия насам, тъй като акциите й паднаха с повече от 35% при изключителната възвръщаемост на Amazon и повишените разходи за минимална работна заплата, информира infostock.bg.

В началото на 2015 г. Wal-Mart обяви, че ще повиши минималната заплата за работниците си до 10 долара през 2016 г. През 2015 г. увеличението на минималната работна заплата струваше на Wal-Mart 1.2 милиарда долара. Освен увеличение на заплатите Wal-Mart продължава да харчи огромни суми пари за присъствието си в електронната търговия, за да се противопостави на Amazon.com.

Wal-Mart също намекна за стартиране и разширяване на услуга за доставка с дронове, подобно на това, което Amazon заяви, че ще използва.

Wal-Mart започна да жъне успехи в опитите си да се състезава с Amazon, чиято цена на акциите нарасна с удивителните над 500 от 2013 г. насам. Повишението на Wal-Mart за същия период от време изглежда малко в сравнение с Amazon, но постоянните дивиденти и големият пазарен дял осигуриха напредък на компанията. Тя претърпява затруднения, но със сигурност съвсем скоро може да възобнови силите си.

Ако бяхте инвестирали 100 долара в Wal-Mart на 13 януари 1978 г., щяхте да получите огромна възвръщаемост на вашата инвестиция. Стабилността на компанията на пазара я прави подходящ избор като дългосрочна инвестиция във всеки момент.

Стара Загора е първа в класация за чуждестранни инвестиции

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson е следващият кандидат за „купи и дръж завинаги”, тъй като здравеопазването винаги ще остане най-важният сектор и инвеститорите обичат компаниите, които реинвестират дивидентите. Освен това таксите за здравеопазване продължават да нарастват от година на година, така че акциите на Johnson & Johnson със сигурност са добър избор за един дългосрочен портфейл.

Компанията контролира голям дял от фармацевтичния сектор и индустрията на медицински изделия. Един примамлив аспект е фактът, че потребителският сегмент дава широка диверсификация далеч от традиционните компании от сектора на здравеопазването.

В продуктовата кошница на Johnson & Johnson влизат марки като Aveeno, Clean & Clear, Dabao, Johnson’s, Neutrogena, Listerine, Lubriderm, Band-Aid, Benadryl, Sudafed, Tylenol и Pepcid.

Johnson & Johnson е доставчик на много популярни лекарства без рецепта, продукти за грижа за кожата и дамски продукти, които й помагат да остане лидер в областта на здравеопазването. Освен това фирмата продължава да подобрява своята работа в сферата на фармацията и здравеопазването.

Johnson & Johnson е отличен кандидат за портфейла ви именно заради разнообразието от продукти, които предлага. Инвестиция през 1978г. в нея би ви донесла над 20 000% възвръщаемост.

Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари ...

 Apple, Inc.

Apple, Inc. е една от водещите световни компании за потребителска електроника и една от най-големите корпорации като цяло с пазарна капитализация от над 1.5 трилиона долара към днешна дата. Историята и миналото на Apple са широко известни на любителите на технологиите и инвеститорите. Продуктовата гама на Apple – Apple Watch, MacBooks, iMacs, iPhone, iPads, iPods и Apple TV е завладяла света, и постоянно излизат нови модели смартустройства, които са търсени от много потребители.

Бъдещето на Apple зависи от постоянния успех на международнния пазар. Макар че Китай прогнозира бъдещ растеж, Apple трябва да продължи да се фокусира върху международните си продажби, за да запази технологичното си лидерство. Акционерите, държащи акции на Apple от 19 декември 1980 г. до 2015 г., биха реализирали възвръщаемост от 5 769.21%.

Amazon.com

Amazon вече е далеч повече от онлайн търговец. Тя има сериозни позиции в бизнеси като здравеопазване, реклама, облачни технологии, изкуствен интелект, търговия с плодове и зеленчуци и др. Компанията бе втората, която достигна пазарна капитализация от над 1 трилион долара, малко след Apple и също се насочва към следващата граница от 1.5 трилиона долара.

Ето бизнесите, заради които някои експерти, прогнозират, че това може да е една от първите компании с пазарна оценка не от 1 трилион, а от 2 трилиона долара:

Облачните технологии и уеб-бизнеса ще продължат да растат с изпреварващи темпове. Този сегмент определено бе двигателя на ръста в акциите на Amazon през последните години. Очакванията са, този сектор да генерира приходи в размер на близо 25 милиарда долара през следващите 12 месеца.

Amazon има солидни позиции в здравния и фармацевтичния сектор. Пазарът на предписани медикаменти, само в САЩ, се прогнозира да е в размер на 450 милиарда долара, така че не е изненада защо Amazon се е насочил към този сегмент.

Най-важното обаче е, че Amazon има изключително добри позиции към изкуствения интелект. Аmazon оповести плановете си да се превърне в лидер в сферата на изкуствения интелект. Сега тя проучва възможностите да експлоатира изкуствения интелект в широкодиверсифицирания си бизнес.

Global Stocks Pushed Higher Despite Uncertainty

Alibaba Group Holding Ltd (BABA)

Нямак как един портфейл да мине без експозиция към най-големия конкурент на щатските пазари. Китайският гигант за електронна търговия Alibaba има 100% оценки за купуване от Уолстрийт. Не по-малко от 15 анализатори са публикували рейтинги за покупки. Всъщност, позицията е сред 5-те най-държани от хеджфондовете позиции в момента, което само по себе си е достатъчно показателно за надеждите на инвеститорите.

Berkshire Hathaway

Акциите на Berkshire Hathaway се представят много по-зле от пазара през последните няколко години. Но затова си има причини. Гениалният Бъфет смята, че в момента акциите са скъпи и държи рекорден кеш от над 120 милиарда долара.

бщата възвръщаемост на Berkshire за 15 години изостава леко зад тази на широкия индекс S&P 500. Това кара част от пазарните участници да започват да говорят, че Бъфет е загубил своето “магическо докосване”.

По време на годишната среща на Berkshire през май, на въпрос дали би препоръчал на инвеститорите да купуват акции на компанията или да инвестират в S&P 500, Бъфет отговори: „Мисля, че финансовият резултат ще бъде много близък между двете“.

Освен това, благодарение на огромния обем парични средства, Бъфет ще има възможност да купува евтино, ако пазарът падне.

Global stocks rise as more economies ease lockdown measures ...

Waste Managment

Финaнcoвиятa гypy Poбъpт Kийocaĸи вeднъж ĸaзa, чe “пapичнитe cpeдcтвa ca бoĸлyĸ”. Eĸcпepтът пo yпpaвлeниe нa oтпaдъцитe Wаѕtе Маnаgеmеnt, нaй-вepoятнo би ce cъглacил c тaзи тeзa, в бyĸвaлния cмиcъл. И пoĸyпĸaтa нa aĸциитe нa ĸoмпaния, ĸoятo yпpaвлявa oтпaдъцитe мoжe дa e eдин дoбъp xoд в мoмeнт нa peцecия. Дopи и oбeмът нa бoĸлyĸa дa нaмaлee пpи peцecия, тoй изoбщo нe изчeзвa. Kaмиoнът зa бoĸлyĸ щe дoйдe и щe изпълни cвoя днeвeн pитyaл.

Tpябвa дa ce oтбeлeжи, чe пo вpeмe нa peцecиятa oт 2008-мa гoдинa, aĸциитe нa ĸoмпaниятa пoчти нe бяxa зaceгнaти. Дopи нaпpoтив. Te cтapтиpaxa пoвишeниe, ĸoeтo дoвeдe дo yчeтвopявaнe нa cтoйнocттa им зa пocлeднитe дeceт гoдини.

Πo-вaжнoтo e, чe Wаѕtе Маnаgеmеnt ce paзшиpявa и нacoĸopo пpидoби ĸoнĸypeнт в пpocтpaнcтвoтo – Аdvаnсеd Dіѕроѕаl в cдeлĸa зa 3 млpд. дoлapa. Tъй ĸaтo ocнoвният ĸoнĸypeнт излизa oт ĸapтинaтa, Wаѕtе Маnаgеmеnt ocтaвa eдинcтвeният и нaй-лoгичeн избop зa инвecтитopитe, ĸoитo ce cтpaxyвaт oт peцecия.

Microsoft (MSFT)

Microsoft непрекъснато се разраства като голям световен конгломерат. Под ръководството на Сатя Надела акциите на компанията достигнаха до нови рекордни стойности, като пазарната й оценка вече е над 1.5 трилиона долара.

Компанията направи изключителен преход към облачните технологии, подсигурили ръста на приходите й, като в момента прави големи залози и в областта на изкуствения интелект. Очакванията са Microsoft да продължи да се облагодетелства от инвестициите си в бъдеще, а защо не да се превърне и в първата компания с пазарна оценка от над 2 трилиона долара.

Към 2019 г. Microsoft притежава LinkedIn, Skype и популярната платформа за видео игри Xbox. Освен това тя обнови своя Microsoft Office и притежава звеното за облачни технологии Azure.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка, или продажба на акции на финансовите пазари.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *