Няколко песимистични сценария за 2016 г.

Информационната агенция Bloomberg изготви преди дни своя Хит парад на песимистичните прогнози за следващата 2016 година. И описа съответните сценарии как би се случило едно такова възможно развитие на събитията.

На първо място сред най-лошите сценарии агенцията посочва петрол по 100 долара за барел, макар че някои от другите вещаят още по притеснително бъдеще на света догодина.

Петрол по $100 за барел

Според Bloomberg възможните причини това да се случи са например удари на „Ислямска държава” по петролната инфраструктура в основните държави производители от Близкия и Средния изток. Членовете на ОПЕК не могат да увеличат добива, за да компенсират прекъсването в доставките, което води до дефицит на пазара.

Великобритания напуска ЕС

На второ място в „списъка на страховете” е излизането на Великобритания от Европейския съюз. Стремейки се да сложи точка на неопределеността по този въпрос премиерът иницира провеждането на референдум през май. В същото време кметът на Лондон Борис Джонсън, член на консервативната партия, предизвиква Камерън и застава начело на кампанията за напускане на ЕС. Използвайки методите на популизма той става лидер на партията, а Камерън излиза в оставка. Големите банки и инвестицонни фондове, желаейки да запазят изгодата от членството в ЕС, прехвърлят своите операции в чужбина. След тях това започват да правят и производителите. В икономиката на страната настъпва дълга рецесия, фунтът се срива.

Руски хакери отмъщават за санкциите

Сценарий трети – хакери атакуват банки. Със съвместни усилия руски ирански хакери организират серия атаки върху американския финансов сектор като отмъщение за въведените срещу страните им санкции. Те успешно разбиват онлайн платформи за търговия и борси. Доверието във финансовата система е нарушено, Федералния резерв се отказва от плановете си за вдигане на лихвите е и доларът пада.

Европейският съюз vs емигрантите

Четвърти лош сценарий – Европейският съюз се раздира, благодарение на страховете от емигрантите. Серия терористични актове, подобни на парижкия, в големи европейски градове – Лондон, Берлин, Мюнхен, Рим. На този фон и поради претъпкания с бежанци Toyota Vios ЕС се провокира обща политическа криза във всички 28 страни членки на общността. Германският канцлер Ангела Меркел е принудена да подаде оставка, доколкото нейната политика на толерантност и мултикултурализъм е в силен разрез с позицията на повечето германци. Във Франция и редица други страни популярността на лидери като Марин Ле Пен расте заплашително. Ле Пен е близо до президентското кресло в Париж.

Тръмп избран за президент на САЩ
Доналд Тръмп побеждава в президентската надпревара през следващата година и става новият лидер на САЩ. Той се заема да изпълни своите предизборни обещания – да промени данъчното законодателство, да усили американското военно присъствие навсякъде по света, да втвърди антиемигрантската политика, осолено към мюсюлманите и мексиканците.

Китай

Следващият песимистичен сценарий на Bloomberg се отнася до Китай. Неговата икономика започва да отслабва и влиза във фазата на криза. Реалното положение на нещата е доста по-лошо от официалната статистика, расте безработицата.

Между другото новият американски президент решава да засили военното присъствие в Южно Китайско море и оказва военна помощ на ново антипекинско правителство в Тайван. Това се превлъща в глобална политическа криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *