Няма време за отлагане на пенсионната реформа

© Снимка: www.zeit.de

 
 

 

 

Зам.-председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Светлана Ангелова от ГЕРБ отново заяви, че няма време за отлагане на пенсионната реформа. В интервю за „Хоризонт“ тя потвърди, че управляващите няма да отстъпят от идеята си за увеличаване с три години на осигурителния стаж за пенсиониране от 1 юли 2011 г. Ангелова допусна само един възможен компромис: Ние няма да отстъпим за увеличаването на осигурителния стаж с три години поетапно за работещите трета категория. Може да направим компромис единствено само по отношение на предложенията за промени в условията за пенсиониране на категорийните работници. В момента има работна група – мисли се върху тези текстове. Хасан Адемов от ДПС, който също е зам.-председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика, коментира, че промените не водят до облекчаване на държавния ангажимент и бюджет. Същевременно КНСБ започна подписка за оттегляне на предложените промени за условията за пенсиониране. Синдикатът издигна навес край Парламента. Подписи се събират и в около 3 хиляди структури в страната. Акцията ще продължи един месец. Стойчо Кръстев – изпълнителен секретар на КНСБ по трудови конфликти, посочи исканията: Ние може да се прави експеримент с българската пенсионна система, който продължава вече 10 години. Размерът на вноската беше намаляван последователно от 2 правителства. Ние дадохме предложение как да се запазят условията за финансиране на системата – никой не иска да ни чуе в Съвета за тристранно сътрудничество. Трябва да се намери начин да върнат парите тия работодатели, които не са ги плащали досега. Вместо да се обърне поглед към онези, които досега са ощетявали системата, те удрят върху работещите, като им увеличават стаж и възраст.
От своя страна лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че партията подкрепя протестната кампания на КНСБ във връзка с внесените в парламента от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване. Янев заяви, че партията също е против правителствения законопроект за увеличаването на осигурителния стаж за пенсиониране: РЗС ще сезира прокуратурата заради това, че кметове на ГЕРБ И БСП саботирали инициативата на партията за свикване на референдум за изработване на нова Конституция.
Утре подписката на КНСБ ще бъде прекратена заради погребението на лидера на синдиката Желязко Христов, който почина вчера.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *