Няма да замразяват АЕЦ Белене през зимата

Енергийният министър Трайчо Трайков увери, че ще бъде направено необходимото площадката на АЕЦ Белене и всичко направено до момента да бъде запазено през есенно-зимния сезон, като не се стига до замразяване на проекта. По време на парламентарния контрол той отговори на въпрос на Иван Иванов от ДСБ по повод заявления от Атомстройекспорт за продължаващо изпълнение на графика по реализацията на АЕЦ Белене. Ето какво още каза Трайков:

Към момента не са предприемани стъпки за осигуряване на мостово финансиране. В тази насока ръководството на НЕК се стреми да минимизира разходите и евентуални претенции на който и да е от участниците в проекта, като в същото време цели да се предприемат възможните разумни мерки за продължаване на дейностите. Една от основните задачи, която ще бъде част от конкурса за избор на консултант по проекта, е всеобхватна оценка на бъдещите стъпки, необходими за реализацията на проекта и оптимизиране на структурата му, която да доведе до защита на интересите както на НЕК и държавата, така и на инвеститори. Считаме, че единствено по този начин може да бъде постигната реализацията на проекта за изграждане на АЕЦ Белене, поставяйки всички участници в проекта в една ясна и прозрачна структура и рамка, която да позволи успешно финансово приключване.
Дотогава ръководството на НЕК ще направи необходимото площадката на АЕЦ Белене и свършеното до момента да бъде запазено през есенно-зимния сезон, като не се стига до замразяването на проекта. До избирането на консултанта НЕК ще работи със съществуващите такива при максимална защита на интересите на компанията, както и с Атомстройекспорт за намирането на ефективни решения, които да дадат възможност за приключване на процеса по избор на инвеститор и по проекта във възможно най-кратки срокове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *