Няма да подписваме договор за внос на виетнамски работници засега

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова подписа във Виетнам писмо за намерения за насърчаване на сътрудничеството в областта на труда и социалната политика.

Засега България няма да подписва с Виетнам договор за внос на виетнамски работници. Това каза пред български журналисти министър Масларова след подписването на писмото за намерения за сътрудничество с министъра на труда, военноинвалидите и социалните въпроси на Виетнам Нгуиен Тхи Ким Нган. Такъв договор, обаче, може да има и то съобразен с общата имиграционна политика на Европейския съюз, ако правителството прецени, че е необходим след приемането на националната имиграционна стратегия, планирано за началото на май тази година. В стратегията е възможно да залегне определянето на квоти за различни отрасли, например строителството, енергетиката, туризма, текстилната индустрия, където има интерес за внос на работници, включително и от Виетнам.

С подписаното днес писмо за намерения, което е най-неангажиращата форма на документ между две страни, България и Виетнам само заявяват, че са готови да обменят информация, нормативни материали и експертни консултации в редица области на труда и социалната политика, сред които и управлението на трудовата миграция. Засега единствената възможност за работа на виетнамци в България остава сключването на директни трудови договори между български фирми и виетнамски работници след разрешение от Агенцията по заетостта при положение, че няма кандидати за същата работа от България или друга държава от Европейския съюз.

54-годишната социален министър Нгуиен, която по-рано е била и министър на финансите и на търговията и секретар на комунистическата партия в една от виетнамските провинции, подчерта, че Виетнам се опитва да подписва договори за изпращане зад граница на работници, защото 85 милионното население се увеличава с един милион всяка година, а с натрупванията през годините са нужни милион и седемстотин хиляди нови работни места годишно. Когато Масларова й каза, че българските майки получават за раждане и гледане на малко дете 315 дни 90 процента от заплатата си и до две години на детето минималната работна заплата, Нгуиен възкликна, че с такава политика виетнамското население бързо ще стане 100 милиона. Виетнамският министър отбеляза високата оценка на работодателите за виетнамците на работа в чужбина, които са над 450 хиляди в над 40 държави, главно в Малайзия, Тайван, Южна Корея, Япония и Близкия изток.

В бившата сграда на френския губернатор, където е социалното министерство на Виетнам, двете министърки близо два часа изтъкваха успехите на своите икономики, като Масларова изрично покани Виетнам да инвестира в България, като подчерта членството в Европейския съюз, ниските данъци и големите чужди инвестиции.

По същото време в Ханой министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Васелев имаше среща в вицепремиера и външен министър Фам За Кхием.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *