Няма да се облагат имоти с данъчна оценка до 1680 лв.

Няма да се облагат имоти с данъчна оценка до 1680 лв.

Депутатите увеличиха с 20% данъчните оценки на недвижими имоти

14.12.2006

Няма да се облагат имоти с данъчна оценка до 1680 лв. включително. Това реши парламентът като промени Закона за местните данъци и такси. Досега таванът бе 1400 лв.

С 20% се увеличават данъчните оценки на недвижимите имоти, решиха още депутатите.

Първата вноска на данъка върху имотите ще се внася от 1 март до 30 април. Предплатилите за цялата година до края на април ще ползват 5% отстъпка.

Депутатите отхвърлиха предложение на ОДС собствениците на незастроени поземлени имоти в междублокови пространства да бъдат освободени от данък.

Елеонора Николова от ОДС посочи, че предложението се прави заради хората с реституирани имоти, върху които те не биха могли да упражнят правото си на собственост и е логично те да бъдат освободени от данък.

Народните избраници гласуваха още, че ако до края на януари общинските съвети не определят размера на таксата за битови отпадъци, от всеки длъжник ще се събира налогът, определен за предходната година.

Предложението за по-ниски данъци за автомобилите беше отхвърлено с 59 гласа „против“, 29 „въздържали се“ и 37 „за“ от 125 гласували.

Сериозен спор в пленарна зала предизвика увеличаването на налога за товарните автомобили. Според гласуваните разпоредби данъкът ще започва от 28 лв. и ще достига 1369 лв.

Депутатите отхвърлиха предложението на Мартин Димитров и Ясен Попвасилев от ОДС данъкът за автомобилите с две оси да започва от 28 лв., в зависимост от допустимата максимална маса в състава на превозното средство, посочено в регистрацията на влекача и да достига 614 лв.

Двамата заявиха, че от Министерството на финансите не дават логичен отговор на въпроса защо тези данъци се увеличават повече от заложеното в съответната директива на ЕС.

Зам.-министърът на финансите Георги Кадиев обясни, че е приложена практика от Белгия и че това е консултирано със Съюза на превозвачите, предаде БНР.

Според новите разпоредби при подаването на декларацията за регистрация на моторно превозно средство, собственикът ще представя освен документ за платения данък при придобиването на декларираното превозно средство и документ, удостоверяващ внасяне на ДДС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *