Няма други ”скъсани” еврокомисари

Европейският парламент даде зелена светлина по принцип за 25 от 26-имата еврокомисари, предложени от Жозе Барозу за новия състав на оглавяваната от него еврокомисия, предаде Франс прес.
Официалното гласуване за втората комисия на Барозу в европарламента е насрочено за 9 февруари. Дотогава предстои депутатите да изслушат на 3 февруари 26-ия кандидат за еврокомисар – новото предложение на България – Кристалина Георгиева, предложена на мястото на Румяна Желева, която бе принудена да се оттегли.
27-мият комисар е кандидатът за дипломат №1 на ЕС британката Катрин Аштън, която е и заместник-председател на ЕК.
Тази сутрин председателят на парламента Йежи Бузек получи последното от 25-те писма от парламентарните комисии за изслушванията на номинираните за комисари. Според Бузек становищата на всички комисии са положителни, посочва АФП, цитирана от БТА.
На повторно изслушване пред евродепутатите е минала преди два дни единствено номинираната за европейски комисар за новите технологии Нели Крус, досегашен еврокомисар за конкуренцията, съобщи „ИЮ Обзървър“. Допълнителното препитване е било при закрити врата, след като миналата седмица по време на основното препитване холандската либералка се представи доста плачевно и породи съмнения дали нейната кандидатура ще бъде одобрена, коментира изданието, цитирано от БТА.
„Всичко е договорено“, заяви пред журналисти междувременно лидерът на групата на консервативната Европейска народна партия Жозеф Дол след среща в Страсбург с лидерите на останалите парламентарни групи. Дол даде да се разбере, че ЕНП няма намерение да създава проблеми за председателя на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу.
„Мисля, че неговият екип ще бъде одобрен с много, много голямо мнозинство“, изтъкна лидерът на най-многобройната група в ЕП. „Не очаквам изненади“, потвърдил пред ДПА и представител на групата на социалистите. Лидерът на „Зелените“ в ЕП Даниел Кон-Бендит обясни, че одобрението на състава на ЕК в Европейския парламент ще зависи от сключването на споразумение с Комисията за разширяване на правата на законодателите по отношение на нейния състав.
Европейският парламент ще гласува текста на такова споразумение преди да дадат своя вот на доверие за екипа на Барозу.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *