Няма кой да вземе 2000 царски кредита

Хората забравили за тях, след като Симеон не е на власт

Българинът е свикнал да мрънка, че в тази държава няма никакви възможности. И да се хвали, че само някой да му даде пари, така ще ги развърти, че реки от мед ще потекат. Оказва се обаче, че пари има. При това с нищожна лихва. Само желаещите да започнат собствен бизнес са кът. Или пък не знаят, че социалното министерство се е погрижило да им предостави шанс.

2000 заема с ниска лихва е подготвил за даване до края на годината Гаранционният фонд за микрокредитиране, съобщи шефът му Красимир Христов. Кандидати обаче няма. Причината е, че заемите са известни с името „царските кредити“. И народът си мисли, че вече не съществуват, щом Симеон не е на власт.

Едва 281 души са взели кредити от началото на годината. През 2003 г. заемите бяха 2400. Имаме ресурс да отпуснем поне още 2000, стига да има желаещи с достатъчно добри бизнес проекти, съобщи Христов.

Заради намалелия интерес размерът на кредита е увеличен. Максималният вече е 30 хил. лв., доскоро бе 20 хил. лв. Условията са облекчени до крайност. Лихвите са скандално ниски. Максималната е 8%. Три от седемте банки партньори предлагат и преференциални лихви от 6%. При това за целия период на кредита, а не за първата година, каквито са рекламните трикове.

Увеличен е и гратисният период за връщане на заема. Социалните условия, които министерството на труда поставя за отпускане, обаче са занижени. За заем от 30 хил. лв. е нужно да се открият 2 нови работни места. За кредит до 15 хил. обаче е достатъчно само едно работно място. Достатъчно е човек да се самонаеме и да си плати осигуровките, за да изпълни условията на социалното министерство. Доскоро се искаше едно работно място за кредит до 10 хил. лв. и 2 за по-голям.

Само 97 души досега не са успели да върнат заемите си. Това е нищожен процент на фона на отпуснатите досега 6338 кредита. Те са на обща стойност 68 668 000 лева. С тях са разкрити 11 737 новите постоянни работни места.

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *