Посланик Пуджа Капур: Искам да доведа Индия в България и създам 1,2 млрд. възможности за партньорства

Н. Пр. Пуджа Капур е посланичка на Индия в София отскоро, но вече има осезателно присъстие  в динамиката на българския обществен живот. Нейната дипломатическа кариера досега е била свързана със северозападните страни в Европа, а сега вече е у нас. След Великобритания, Франция и Белгия, със специализации в Париж и Брюксел, сега тя е в София като пратеник на страна с 1 млрд. и 200 млн. население.  А  Индия днес е най-бързо развиващата се икономика в света. И един любопитен факт: в САЩ 250 000 от милионерите са индийци! Младата азиатска държава е една от от най-старите култури в света!

Г-жа Пуджа Капур беше сред гостите при откриването на учебната година в Колеж „Омега“  към образователния център на  Тех Парк Оптела в Пловдив, който е в активни бизнес  отношения с колеги от индийския щат Бангалор. По време на това събитие се проведе и разговорът с г-жа Пуджа Капур.

 Госпожо Посланик, при финализиране на разговорите между ръководството на Тех Парк Оптела и колегите от Бангалор, медиите изведоха като основен акцент началото на взаимоотношенията, полезни контакти и обмяната на опит в образователната сфера. Дори едно от заглавията беше „Индия избра Пловдив за базов лагер към Европа“.

– Моят мандат тук не е много дълъг и посветен на това да разширя взаимодействията между България и Индия на базата на политика, култура, изкуство, история и дружбата между хората. Обаче аз съм нетърпелива и искам да дам моя принос за един по-бърз и скоростен развой на тези отношения.  И се надявам вие, с вашето съдействие, с ваша помощ да направим заедно така, че в края на моят мандат тези взаимоотношения да бъдат на коренно различно, по-високо ниво и в по-добро състояние.  Докато говорих на аудиторията, с колежаните отвън, аз споменах, че Пловдив е един много особен град. Той е един фантастичен град, защото в него се наслагват няколко слоя от историческо и културно наследство.  Ако посетите Индия, вие ще видите, че там има един невероятен сблъсък между минало, сегашно и бъдеще, което създава едно прекрасно настояще. Така че един индийски град като Бангалор може да бъде чудесен партньор на град като Пловдив. И ние сме горди вече, че сме поставили началото,  основавайки този ИИХТ център в Пловдив.

Ние можем и да погледнем и по-нататък, можем и да отидем и по- надалеч, примерно да помислим за побратимяването на двата града. И например повече туризъм… Вече имаме интерес към Пловдив в Индия,  тъй като много индийски филми правеха снимки в Пловдив и околността на града. Така, че Пловдив е известен и представлява интерес…

И ние можем да отидем още по-нататък като освен културните контакти, културните съвместни дейности, можем да потърсим допирни точки в поезията, в литературата, песните, в йога, аюрведа…

Защото това са нещата, това са  темите и посоките, които се намират между нас, между животът в Индия, между индийците и българите. Както каза президентът Радев, когато аз му се обадих, България и Индия са духовни партньори, духовни приятели! Аз съм тук от три месеца, мога да ви убедя, че съм съвсем  уверена, че това е истина. България буквално е зоната, границата между Азия и Европа… И просто е фантастично, изумително е това как вие на подсъзнателно ниво вършите неща, които са толкова близки и са точно такива, каквито вършат хората в Индия…  И  това безкрайно духовно сътрудничество и духовна близост могат да бъдат един такъв отключващ фактор за едно чудесно и ползотворно сътрудничество. Защото индийците се чувстват комфортно в България и българите комфортно в Индия.

-Знаем, че контактите между Бангалор и Пловдив продължават по определени проекти и програми и бихме желали да знаем Вие като посланик на тази голяма страна, къде виждате и как оценявате перспективите за едно такова сътрудничество. До каква степен Вие бихте съдействали за едно такова ефективно развитие на контактите между Бангалор и Пловдив.

-Вие обърнахте внимание на образованието тук, точно за това, защото днес станахме свидетели на началото на учебната година в една добра колаборация, за едно добро сътрудничество между Пловдив и Бангалор в областта на образованието. Можем да погледнем на сътрудничеството в образованието от различни нива.

Пловдив може да стане притегателен център за индийски студенти, които могат да дойдат тук и ще бъдат щастливи да се обучават в Пловдив, защото пловдивските университети предлагат едно добро образование, на високо ниво, на английски език, при това на достъпна цена. Има много студенти по медицина вече, индийци в България и специално в Плевен… Пловдив е следващият – защо не?

Чудесна възможност да направим едно такова взаимно изгодно партньорство, като разменим групи  на български професори, доценти и преподаватели, които да се обучат в Индия и индийски преподаватели, които да се обучат в България. Друга възможност и друго ниво за взаимодействие са преките връзки и обмен между институти и институции, които ще повишат качеството на образованието в двете страни.

До сега водещите институти и учебни заведения в Индия бяха държавни, но нещата се променят и се основават добри частни учебни заведения. Даже имаме една популярна шега : „Ако не мога да се класирам и да вляза в индийски институт, ще взема да отида да уча в Харвард!“ Колкото и това да е шега, има и такъв действителен случай – синът на боса на водеща IT-компания у нас не е успява  да се класира в индийски университет и наистина е постъпил в Харвард.

И нека да кажем няколко думи за културата – трябва да отбележим, че културата е с дълбоки корени тук, тъй като това средище на цивилизацията и Пловдив е един от най-древните градове на планетата – той е населяван непрекъснато хилядолетия наред, а така е в културно отношение и в Индия. Аз ви обещавам, че всяка културна делегация, която посещава София, ще посети и Пловдив. Всяко културно събитие освен в София ще е и в Пловдив.

Аз имам амбицията да организирам фестивал на индийската култура, а като знам, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019-та и аз толкова харесвам Пловдив, мисля, че Пловдив ще е домакин.

Това, което аз определено ще направя през следващата година през месец юни, когато времето е хубаво и България има председателството на Европейския съюз да направим едно голямо събитие в Деня на йогата – надявам се на съдействието и подкрепата на всички вас и на всички около вас – не е нужно всички да сме йоги, за да участваме в това събитие, но се надявам то да е масово и да привлече вниманието и интереса на широк кръг участници. Като привлечем актьори от Боливуд и прекрасни индийски танцьори и други талантливи хора, може да го превърнем в едно грандиозно международно запомнящо се събитие. Дали вече отговорих на горния въпрос, който всъщност беше съставен от няколко подвъпроса. Да или не?

-Не, защото пропуснахте една от предварителните основни въпроси от предварителния ни разговор и той е: Всички фирми от Тех Парк Оптела, ОКУ, IT- Академия и останалите дружества от холдинга, както Пловдивската икономика като цяло, вероятно представляват интерес за големи индийски фирми и сигурно трябва да поставим акцента върху икономическото сътрудничество и да задълбочим взаимоотношенията си за икономическото развитие на двете страни?

-О, искам да се върна към началото, където казахте, че Индия е тръгнала да завзема Европа – искам да отбележа, че Индия, ако не единствената, то поне е една от малкото страни, която никога никого не е завземала. Поставено е началото с Българо-индийски форум, което е двустранна индустриална камара, която вече започна работа през миналата година и ще продължим работа в тази насока.

Аз считам, че истинският потенциал за икономическите връзки между Индия и България са все още неизследвани и неоползотворени възможности, които съществуват на  икономическо ниво. Освен в  IT-сектора ние можем да се концентрираме и в биотехнологиите. Можем да си сътрудничим в туризма – в прием и настаняване на гости – хотели, центрове и др. Така също и в селското стопанство и хранително-вкусова промишленост. Някои вече са стъпили във Пловдив,  други имат интерес и се фокусират върху млеко-преработвателната промишленост. Военно-отбранителната промишленост е също важен сектор.

Виждате, че възможностите ни за взаимодействие са практически неограничени и ние трябва да се концентрираме върху това да ги открием, развием и използваме. Индийските фирми активно инвестират в чужбина през последните години. България, аз вярвам, предлага добри условия за стартова пътека за насочване на бизнеса към тази част на света, защото разходите са конкурентни, цените са ниски и е едно интересно предизвикателство.

Един от проблемите, за решаването на които вероятно трябва да се поработи, това е облекчаване на визовия режим. Това ще създаде възможност за по-близки връзки и ще насърчи бизнеса. Добре е, че младите хора владеят английски език, което ще способства за обмена между двете страни.

И аз наистина мисля, че Боливуд са свършили добра работа по създаване на партньорства между Индия и България, снимайки филми тук. Но не е само Боливуд, защото има и други кинематографични компании в Индия и мисля, че и в момента се снима филм в Пловдив.

Хубавото на филмите е, че те популяризират нови места между хората, по един много приятен начин, което провокира хората да посетят тези места и дори да решат да правят бизнес тук. Отбелязва се ежегодно удвояване на туристическия обмен между Индия и България през последните години. Ние имаме население над 1,2 милиарда, което е една добра пазарна ниша. По груби изчисления всеки шести гражданин на планетата е индиец.

Аз обещавам да доведа Индия в България, така че да създам за българите 1,2 милиарда възможности за партньорства.

Така че моля проучете ги и ги използвайте!

 

Интервюто подготвиха Галина КИРОВА и Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *