Обама: ЕС да разреши кризата в Гърция

Американският президент Барак Обама е обсъдил гръцката дългова криза във видеоконферентен разговор с британския премиер Гордън Браун и германския канцлер Ангела Меркел, съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Белият дом счита, че Европейският съюз „може и ще действа по подходящ начин“, за да даде ефективен отговор на кризата в Гърция. Обама, Браун и Меркел са обсъдили още въпросите за неразпространението на ядрено оръжие, ситуацията в Афганистан, тероризма, световната икономика и търговията, съобщи Гибс.

Същевременно вчера гръцкият премиер Георгиос Папандреу се срещна с президента на Дойче банк (Deutsche Bank) Йозеф Акерман, който беше на частна визита в Атина, съобщава АП. Подробности за разговора обаче не бяха оповестени. Съветникът на Папандреу Георгиос Еленопулос съобщи, че двамата са разговаряли в продължение на час и половина и че срещата е била „една от поредицата подобни срещи, които премиерът проведе с ръководители на подобни организации по повод кризата в Гърция“.

Говорителят на Дойче банк Роналд Вейхерт каза, че може да потвърди само, че Акерман е бил на „обикновено бизнес посещение“, в рамките на което е разговарял с правителствени представители. Акерман също отказа да коментира след срещата възможността Дойче банк да помогне на Гърция да се справи с кризата. Вчера гръцки медии съобщиха, че вероятно Акерман носи предложение, което да представи на правителството в Атина във връзка с проблема за рефинансиране на държавния дълг на Гърция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *