Обама изтърва банките, сега реже заплатите

Президентът на САЩ Барак Обама призова Конгреса да ограничи индексирането на заплатите на 1 300 000 държавни служители през новата бюджетна 2010 г., която започва на 1 октомври.
Обама настоява Конгресът да ограничи до 2% увеличението на заплатите, които са разчетени спрямо потребителската кошница. Това ще е най-голямото ограничение на ръста на заплатите на държавните служители в САЩ за последните две десетилетия. До 2% праг американските законодателите са слизали от 1988 г. През септември м.г. този показател бе снижен до 2.4%.
Този показател е усреднен на национално ниво. В някои щати, където стандартът на живот е значително по-висок от други годишната индексация на заплатите достига 19%.
Предвид равнището на безработица през юни, което достигна 9.4%, малцина не биха се съгласили, че страната ни е изправена пред сериозни икономически трудности, пише Обама в писмо до ръководствата на Камарата на представителите и на Сената. По думите му повишението на заплатите на 1.3 млн.държавни служители натоварва федералния бюджет, чийто дефицит по оценка на Белия дом ще е 1.58 трилион долара за 2009 г.
Според администрацията на Обама съкращаването на индексацията на тези заплати през следващата бюджетна година ще позволи да се спестят около 20 млрд. долара.

БТА

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *