Обама: Икономическата криза може да се превърне в катастрофа за САЩ

Американският президент Барак Обама предупреди, че икономическата „криза ще се превърне в катастрофа“ за САЩ, ако Конгресът се забави с гласуването на възстановителния план на стойност над 800 милиарда долара. На първата си пресконференция във Вашингтон Обама заяви, че без бързи действия оздравяването на американската икономика може да се окаже много трудно.

„Изгубихме три милиона и 600 хиляди работни места. Най-обезпокоителното обаче е, че почти половината от тези работни места бяха загубени през последните три месеца. Това означава, че положението се влошава все по-бързо, вместо да се подобрява.“ , каза Барак Обама.

На първата си пресконференция във Вашингтон Обама заяви, че Иран трябва да се откаже от подкрепата си за организации като „Хизбула“ и „Хамас“, от войнстваща риторика срещу Израел и от намерението да се сдобие с ядрено оръжие.

„Очаквам, че през следващите месеци ще търсим възможности за преговори на една маса, които ще ни позволят да поемем в нова посока на политиката ни. Смятам, че има възможност отношенията ни с Иран да се основават на взаимно уважение.“, каза Барак Обама.
За справяне с тероризма е нужно подобрение на координацията между съюзниците в Афганистан, каза също президентът. Основният призив на Барак Обама обаче беше към Конгреса да приеме по-скоро законопроекта за възстановяване на икономиката на стойност над 800 милиарда долара. Днес Горната камара на американския законодателен орган трябва да гласува предложението.
Източник: Ройтерс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *