Обама: Икономическият напредък е болезнено бавен

Американският президент Барак Обама заяви на пресконференция вчера, че икономиката на САЩ излиза от най-дълбоката си рецесия от десетилетия насам, но напредъкът е болезнено бавен. Той каза, че разбира, че много от гласоподавателите в насрочените за ноември междинни избори може да го обвинят за слабото икономическо възстановяване.
„Въпреки целия напредък, който отбелязахме, все още не сме постигнали успех. А това означава, че хората са разочаровани и обяснява защо са ядосани. Тъй като съм президент и демократите контролират Камарата на представителите и Сената, е разбираемо хората да питат: „Какво направи?“,казаОбама в първата си официална пресконференция в Белия дом от месец май насам.
Той отново настоя републиканците да спрат да пречат на одобряването на законопроект, който е в помощ на малкия бизнес. Той изрази готовност да подпише законопроекта още този месец, след като Конгресът поднови работата си след лятната ваканция. Президентът засили офанзивата си срещу републиканците, като предложи нови идеи, които да стимулират бавната икономика и да променят мрачните перспективи за демократите на изборите през ноември. По думите на Обама политиката на републиканците при предшественика му Джордж Буш е довела до финансова криза и ужасна рецесия, от която американците продължават и до днес да се опитват да излязат. Според него републиканците държат за заложник средната класа, за да дадат данъчни облекчения на
милионери и милиардери.
Обама официално обяви икономическия си консултант Остън Гулсби за ръководител на Съвета от икономически съветници на Белия дом на мястото на подалата оставка в началото на този месец Кристина Ромер. Обама изрази пълна увереност, че 41-годишният професор по икономика от Чикагския университет прекрасно ще се справи с новите си задължения.
Американският президент призова САЩ да почетат годишнината от нападенията от 11 септември като ден на „служба и възпоменание“. Той каза, че американците трябва да намерят начин да служат на своите съграждани и да възродят духа на единство и обща цел, който се възцари след терористичните атаки през 2001 г. По думите муднешният ден ще бъде ден не само за възпоменание, но и за припомняне на трайните ценности и издръжливостта на Америка.
Барак Обама каза, че ще продължи да се ангажира с близкоизточните преговори. Той отбеляза, че насърчава мирните преговори между израелци и палестинци, защото алтернативата им е статукво, което излага на опасност както двете засегнати страни, така и САЩ. Според него пътят към израелската сигурност и палестинския суверенитет са единствено преговорите. Обама изрази разбиране, че започналите този месец преговори ще са трудни, но отбеляза, че израелските и палестинските лидери знаят, че се нуждаят от споразумение, както и един от друг. Обама добави, че държавният секретар Хилари Клинтън ще посети региона следващата седмица. Той подчерта, че е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че има смисъл да се удължи мораториумът върху заселническата активност, ако преговорите са конструктивни.
Президентът призова американците да защитят вярата на нацията в религиозната толерантност. Според него обществеността трябва да помни, че не ислямът, а Ал Каида и екстремистките групи са враг на страната. Американците не могат да се обърнат един срещу друг и да позволят на страховете им да доведат до разделение, каза Барак Обама. Той изрази надежда, че пасторът от Флорида Тери Джоунс ще се въздържи от изгаряне на копия на Корана утре, тъй като това може да нанесе голяма вреда на американските интереси в чужбина. „Идеята да изгорим свещения текст на нечия религия противоречи на това, което тази страна
представлява“, каза Обама.
Засягайки борбата с тероризма, американският президент призна, че не е изпълнил предизборното си обещание да закрие затвора в Гуантанамо, Куба, но подчерта, че все още желае да прехвърли държаните там заподозрени терористи в американски затвори. Обама изтъкна, че залавянето или физическото ликвидиране на лидера на Ал Каида Осама бин Ладен остава сред приоритетите на САЩ, които утре отбелязват 9-годишнината от терористичните атаки през 2001 г.
Президентът каза също, че афганистанското правителство е отбелязало напредък в борбата с корупцията, но че „все още сме далече от мястото, където трябва да стигнем“ в това отношение. Обама предупреди, че американските военни и други агенции, опериращи в Афганистан, трябва да гарантират, че собствените им действия не подхранват корупцията.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *