Обама иска да въведе данък ”петрол”

Американският президент Барак Обама иска да предложи нов данък – всеки барел добит петрол да се облага с 10 долара. Събраните пари ще бъдат харчени за осъществяването на екологични и инфраструктурни проекти. Обама възнамерява официално да огласи това предложение следващата седмица, когато се обсъждат бюджетните проекти за следващата година, съобщиха от администрацията на Белия дом.

Въвеждането на данъка ще позволи ежегодно да се събират в хазната допълнително по няколко десетки милиарда долара, от които 20 милиарда долара ще бъдат изразходвани за инфраструктурни проекти, а още 2 милиарда – за изследвания в областта на екологичните видове транспорт.

Конгресът, в който доминират републиканците, най-вероятно ще отхвърли предложението на президента, отбелязва Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

„Републиканската партия, която има мнозинство в Конгреса на САЩ, няма да позволи правителството да изпълни идеята на президента Барак Обама да се въведе данък от върху петрола“, заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън, цитиран от ТАСС и БТА. Той определи като „мъртвородено“ предложението на Обама.

Според прогнозите на Райън, който заема третия по значимост пост в САЩ след президента и вицепрезидента, изпълнението на плана на Обама би довело до поскъпване на енергийните суровини, което ще засегне най-силно най-слабо осигурените американци. Той определи предложението като продължение на опитите „да бъде разрушена една от основните опори на американската икономика“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *