„Обама ни праща много здраве по Станишев’, “ Социалисти – доброволци ще чистят София“

Искрено желая успех на целия български народ. Това послание отправи вчера американският президент Барак Обама по време на кратката си неформална среща с премиера Сергей Станишев в Прага.
Министър-председателят представлява България на срещата на високо равнище ЕС-САЩ в чешката столица. Ден след като президентът Георги Първанов разговаря с господаря на Белия дом, премиерът също размени няколко думи с US президента. След това Станишев разказа, че срещата на Европейския съюз с Обама била много важна, защото е първа и опознавателна. „Имах възможност и аз да поговоря с него. Пожелах му много успех в трудните времена, които всички преживяваме и кураж, защото президентът дойде с ясен ангажимент за промени в начина, по който се управляват Съединените американски щати. Пожелах му и много късмет в този процес“, обясни премиерът. Станишев поканил Обама да посети България. Вярвам, че визитата ще се реализира по време на мандата му, обясни още министър-председателят.

Предизборни партньорства

„Дневник“:
Яне Янев: С Борисов се разбрахме да си партнираме
Преизбраният лидер на партия „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) Яне Янев обяви, че ще е безпощаден към олигарсите, сред които нареди Георги Гергов и Христо Ковачки, очерта ГЕРБ като евентуален партньор след изборите и обеща да продължи борбата с корупцията с нови сигнали за източване на здравната каса.
3500 делегати на РЗС и 1500 делегати от съпътстващите партии по проекта „България на гражданите и регионите“ участваха в конгреса в зала 1 на НДК. Сред гостите бяха евродепутатът, който беше докладчик за България в Европарламента преди присъединяването на страната, а сега водач на листата за евродепутати на британските консерватори Джефри ван Орден, Михаил Камински от полската партия „Право и справедливост“, представители на дипломатическия корпус. По повод конгреса бяха получени поздравителни адреси от премиера на Чехия Мирек Тополанек и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
„С Бойко Борисов сме се разбрали, че на България й е нужно дясно реформистко правителство и в този контекст ще си партнираме, но по места хората са свободни да избират, не можем да ги спрем да припознаят едната или другата дясна писта“, заяви Яне Янев пред „Дневник“.
Според последното проучване на „Маркет линкс“ Янев е трети по одобрение след президента Георги Първанов и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, макар че партията му събра около 2 процента електорална подкрепа.

„24 часа“:
ДС и ДАНС не ми дърпат юздите, обяви Яне Янев

Никога и по никакъв повод не съм имал и няма да имам ангажименти към хора от бившата ДС, ДАНС или службите. Няма човек в България, който може да ми дърпа юздите или да ме пуска с дистанционно. Това заяви Яне Янев в словото си пред третия конгрес на „Ред, законност и справедливост“. 3500 делегати се събраха в зала 1 на НДК вчера.
Няма да се договаряме нито с политици, нито с олигарси. Няма да спрем да се борим с корупцията, а след 4-5 месеца тези, които сега разобличаваме, ще ги вкараме в затворите, закани се Янев. Той обеща да е безпощаден към всеки, „независимо дали се казва Ковачки, Георги Гергов, Костов, Борисов, Петков“. И се закле да кара докрай, дори с цената на собствения си живот.
Лидерът постави за цел РЗС да бъде изненадата на евровота и да се изравни по резултати с първите 3 партии. Поне 2-3-ма депутати може да прати Янев в бъдещата група на европейските консерватори, изрази увереност и британецът Джефри ван Орден, който бе гост на конгреса.

В Страсбург пострадаха наши журналисти

„Труд“:
Български журналисти пострадаха в Страсбург
Български журналисти бяха засегнати от безредиците в Страсбург, съпроводили срещата на върха на НАТО, съобщи Дарик.
В събота маскирани младежи опустошиха бензиностанция и подпалиха хотел. Оказа се, че това е хотелът, в който бяха настанени екипите на БНТ и на БТВ.
Изгорели са стаите на оператора на БТВ Иван Филчев и на журналиста от БНТ Григорий Недялков. Техният багаж е изгорял напълно. Опушени и наводнени са стаите на Габриела Наплатанова от БТВ и на оператора от БНТ Сергей Райнов. Те не подозирали за това, макар снощи в Страсбург да гледали в пресцентъра на срещата на върха кадри от горящ хотел. Установили, че става въпрос за техния, когато късно през нощта се прибрали там с такси, разказа Габриела Наплатанова.

Сладолед с меламин?

„24 часа“:
Вафли с меламин, и в сладоледа май

Обмисля се проверка на предприятията, които работят със сухо мляко, обяви вчера д-р Тенчо Тенев, държавен здравен инспектор. Това значи производствата на вафли, сухи пасти, сладолед, бонбони и др.
Решението ще бъде взето през седмицата заради сигнал от асоциацията на потребителите, че в български вафли е открит меламин над нормата. Той е изпратен по факс в столичната РИОКОЗ в петък вечерта, уточни д-р Тенев. Нямало обаче протокол от изследване, нито името на лабораторията. Търговската марка и производителят от Софийска област били написани, но държавният орган отказва да ги назове, докато не се изясни сигналът. Разпоредено е блокиране на вафлите.
Днес ще бъдат изпратени проби от тях за изследване във Варна, каза д-р Тенев. Там била единствената лаборатория у нас, която може да докаже меламин, и то частна.

Пролетно почистване

„Дума“:
Социалисти – доброволци ще чистят София

Млади социалисти се заемат със задачата да почистват редовно градинките и зелените площи в София, защото общината явно не може да се справи с мръсотията. За инициативата съобщи вчера евродепутатът Илияна Йотова, която участва в почистването на парка зад плувен басейн „Спартак“. Пролетната акция е първата от поредица подобни в различни райони на столицата. По идея на Градския съвет на партията младежи от БСП ще сформират доброволни екипи, които да осигурят на софиянци чисти места за разходка и игра.
По думите й доста дълго време софиянци са търпели боклука, но в момента състоянието на града е невъзможно. Усилията на мобилните групи ще са насочени предимно към големите зелени площи, където играят децата. Според Йотова в момента майките и децата в парковете не могат нормално да се разхождат, да почиват и живеят в мръсотията, която ги заобикаля. След като общината не може да се справи с боклука, в София очевидно трябва да има гражданска инициатива, която да свърши тази работа. Аз смятам, че това не е по силите само на общината, а трябва да се включат повече граждани. Въпреки това инициативата трябва да започне именно от община София, коментира още Йотова. Тя допълни, че в парковете въобще не минават коли, които да събират отпадъците. Евродепутатът призова всички софиянци да почистят малките зелени пространства около блоковете си, които все още не са застроени.
Над 40 души от Градския съвет на БСП, ръководството и членове на младежката организация на партията и граждани се включиха в инициативата „Да изчистим боклука на София“. За няколко часа доброволците събраха над 50 пълни чувала с отпадъци само от този район, както и над 10 купчини с дрипи, дюшеци, стари матраци, бутилки, амбалажни хартии, стиропори и пр. Събраният боклук се транспортира до контейнерите в близост до парка с цел фирмата по чистотата да го извози.

Охраняват овце със СОТ

„Стандарт“:
Кошарите със СОТ и овчар с пищов
Стопани панически връзват кошарите към СОТ, за да опазят агнетата от крадците. Седмици преди Великден банди нападат селата и грабят животните. В Кюстендилско фермерите масово търсят услугите на частни охранителни фирми и монтират апарати за сигнализация при стадата.
Овчари с патлаци пък пазят кошарите от няколко дни животните в Пиринския край. Местните събират газови пистолети и ловни карабини от роднини и авджии в селата. Въоръжени до зъби те спят при овцете, напатени от набезите през миналите години. Бандитите идват по 5-6 души, хем ни крадат, хем ни бият. Сега сме се приготвили като за война, признават чобаните от с. Изгрев. Някои дори са повикали частни гардове.
Търговията с българските агнета остана само в селата. Магазините са пълни само с месо от Румъния, което се предлага като нашенско, оплака се вчера шефът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Търговците не искали родната стока, защото е по-скъпа. Агнешкото отвъд дунав е 3 лв. за килограм на едро. В северната ни съседка субсидията е 1 евро на килограм месо, а нашите производители не са получавали субсидии на глава животно от три години. Затова продават месото по 4 лв./кг на едро. Загубихме и пазарите в чужбина, твърди Синапов. Преди сме били запазена марка за агнешко в Италия и Гърция, сега не сме конкурентоспособни на европейските животновъди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *