Обама обяви програма за екологични автомобили

Президентът на САЩ Барак Обама обяви първата по рода си програма за производство на по-екологични автомобили с цел да се намали замърсяването и американската зависимост от петрола.

Предложението предвижда промяна на автомобилната индустрия и общи стандарти за разход на гориво.

Президентът Обама определи тази стъпка като „историческа“ за намаляването на вредните емисии в атмосферата.

„Да, ще струва по-съкпо да се произведат тези автомобили. Но въпреки увеличената произвоствена цена, разходите за гориво на тези коли ще намалеят. Ако си купите такава екологична кола, вашата инвестиция ще се изплати само за 3 години.

Всъщност всички печелят от това. Потребителите ще плащат по-малко за бензин, което означава, че тези пари не отиват навън, а остават в родната икономика. Икономиката ще стане по-ефективна, намалявайки замърсяването. А автомобилните компании ще имат нови инициативи за създаването на нови технологии и работни места, за да предоставят алтернативни горива за нашите превозни средства,“ категоричен бе Обама.

В предложението на американския президент се предвижда до 2016 г. американските пътнически автомобили да изминават средно по 15 км с един литър бензин, спестявайки този начин 1,8 млрд.барела петрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *