Обама произнесе реч за мерките срещу финансовата криза

Президентът на Съединените щати Барак Обама отбеляза днес символично годишнината от началото на финансовата криза в реч, която ще произнесе в Ню Йорк, в сърцето на Уолстрийт.

Ден преди да е изминала една година от фалита на американската инвестиционна банка „Леман Брадърс“, Обама обясни какво възнамерява да предприеме, за да не допусне САЩ отново да бъдат изправени на ръба на катастрофата.

В предварителното комюнике на Белия дом е посочено, че президентът ще говори за енергичните мерки на сегашното правителство за отдалечаване на икономиката от пропастта, за ангажимента за намаляване ролята на правителството след тези интервенции във финансовия сектор, както и за предстоящите координирани стъпки, които трябва да предприемат Съединените щати и международната общност, за да не се допуска новакриза.

Леман Брадърс бе принудена да обяви фалит на 15 септември 2008 г., след като бе изоставена от правителството, което не искаше да се намесва в банковата система след прецедента с „Беър Стърнс“- друга инвестиционна банка, спасена от фалит през пролетта чрез изкупуване от „Джей Пи Морган“ под ръководството на Вашингтон.

Но ден след като изостави „Леман Брадърс“, правителството не допусна същата грешка и най-големият световен застраховател, Ей Ай Джи (АIG) беше национализиран, за да бъде защитена пипаловидната му мрежа с над 100 000 институционални клиенти по света. Десетки милиарди долари бяха инжектирани в групата, която погълна общо 180 милиарда долара на данъкоплатците.

Няколко дни по-късно останалите две американски инвестиционни банки, „Голдман Сакс“ и „Морган
Стенли“, се отказаха от статута си и приеха да бъдат просто банков холдинг, за да могат да получат държавно финансиране.

След „Леман Брадърс“ досега над сто американски банки бяха затворени.
Президентът на САЩ Барак Обама заяви днес, че вижда нови признаци от вида на високорисковото бизнес поведение, което почти доведе до финансов срив преди една година, и предупреди Уолстрийт, че няма да има друго спасяване, предаде Асошиейтед прес.
Президентът отбеляза също, че някои компании на Уолстрийт пренебрегват поуките от краха на Леман Брадърс (Lehman Brothers), като предупреди, че те излагат на риск не само собственото си бъдеще, но и бъдещето на страната.
В широко очакваната си реч, изнесена в сърцето на Уолстрийт, Обама също така изрази увереност, че финансовата система на страната е стабилизирана.
Той все пак обаче призова Конгресът да приеме закони, предвиждащи по-строг контрол върху системата.
С речта си Барак Обама отбеляза символично годишнината от началото на финансовата криза.

БТА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *