Обама разкритикуван заради американското участие в операцията в Либия

В същото време много политици в САЩ започват да оспорват законността на американското военно участие в джамахирията. Либийските бунтовници обвиниха Запада, че не изпълнява финансовите си обещания към тях.
Добивът и преработването на петрол е напълно прекратено заради щетите, нанесени на инсталациите от продължаващите сражения, обяви Али Тархуни, който изпълнява функциите на министър на финансите и петрола в опозиционния Преходен национален съвет. Западът засега оказва само политическа, но не и финансова подкрепа на бунтовниците, каза Тархуни, според когото бунтовниците се нуждаят от минимум 86 милиона долара на ден.
На 19 юни се навършват 3 месеца от началото на участието на САЩ в либийската военна кампания. Редица американски политици считат, че ако президентът Барак Обама не поиска одобрението на Конгреса за акцията, това ще бъде нарушение на закона.
Според Конституцията на САЩ само Конгресът може да обявява война на друга държава. В същото време действа закон, приет по време на войната във Виетнам, според който без одобрението на законодателния орган Америка може да участва във военни конфликти за не повече от 90 дни.
Президентската администрация обаче отбелязва, че бомбардировките над Либия се извършват от войските на НАТО, а САЩ само осигуряват зареждането на самолетите и помагат при събирането на разузнавателни данни.
 

 
Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *