Обама ,сигурен че ще има още фалити на банки

Американският президент Барак Обама е сигурен, че още банки ще паднат жертви на икономическата криза, след като стане ясно какви точно са загубите им за изминалата година, информира ВВС. В интервю за NBC News той подчерта, че спестяванията на гражданите вече са гарантирани.
Обама помоли финансовият министър Тимъти Гайтнър да подготви указания за действие и правила за работата на банките и предупреди, че следващите няколко дни, докато тече процедурата по гласуване на неговия план за икономически стимули, ще бъдат изключително напрегнати за страната.
Президентът се отнася критично към ръководствата на банките, които си гласуват огромни премии въпреки проблемите на поверените им институции и това, че са получили държавни пари. Според Обама, банките се намират в това състояние именно заради лошото управление, поемането на неоправдани рискове и алчността на мениджърите.
В интервюто американският президент подчерта, че поема отговорност за възстановяването на САЩ от рецесията преди следващите избори от 2012 г., но не пожела да коментира в детайли какви по-точно мерки смята да предприеме в следващите 3 години, за да отърве финансовите институции от „лошите“ им активи.
Днес Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън ще се срещнат с представители на Конгреса, с които ще разговарят за възможностите за придвижване на 800-милиардния план за стимулиране на икономиката. Обама е убеден, че републиканците ще подкрепят финалната версия на законопроекта за плана, още повече, че той беше одобрен и от Камарата на представителите.
Барак Обама направи своето изявление малко след като излезе официалната статистика, която доказа, че САЩ се изправят пред изключително сериозни проблеми. Значително са спаднали потребителските разходи, краткосрочните и дългосрочни инвестиции, особено в сектор „Строителство“, износът, а Брутния вътрешен продукт (БВП) се е свил с 3,8 на сто през последното тримесечие на 2008 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *