Обвинения за загуба на $35 милиона в тайна криптоинвестиция на финансов директор

Невин Шети от Мърсър Айлънд, Вашингтон, се присъедини към стартъпа за електронна търговия Fabric в началото на 2021 година, според официално съобщение на компанията.

При предишно пресъобщение на прокуратурата на Западен окръг Вашингтон, не бе посочено името на компанията, но новият обвинителен акт споменава Fabric по име.

Шети е помогнал за изготвянето на нова корпоративна политика, в която се посочва, че паричните средства на компанията трябва да се използват само за консервативни инвестиции в инструменти с фиксиран доход, платими в щатски долари, според ново пресъобщение на прокуратурата.

В обвинителния акт се твърди, че висшите ръководители на компанията са били обезпокоени от работата на Шети и през март 2022 година са го информирали, че не може да продължи да изпълнява длъжността на финансов директор.

Според обвинителния акт, Шети е прехвърлил парични средства на стойност $35 милиона от Fabric към сметка на HighTower Treasury – крипто платформа, която е управлявал като страничен бизнес, няколко дни след като е чул новината за уволнението си.

Твърди се, че бившият финансов директор тайно е сключил „Споразумение за управление на хазната“ между двете компании, за да улесни тайната инвестиция, за която никой друг в Fabric не е знаел.

Според споразумението HighTower ще плаща на Fabric 6% лихва върху инвестицията и ще задържи всички допълнителни лихви, които е спечелила.

Шети е инвестирал в алгоритмичната стабилна монета TerraUSD (UST) за $28.8 милиона само няколко седмици преди активът да се срине с 99,99%.

Прокуратурата на САЩ заявява, че общата му инвестиция в размер на $35 милиона е спаднала до „почти нула“ поради последвалата имплозия на криптовалутата.

Шети е обвинен в телеграфна измама, която се наказва с до 20 години затвор.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *